Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големите данъци идват през 2013 година

01 Януари 2013 / 17:01:59  GRReporter
2198 прочитания

След приемането на новия данъчен закон, който ще бъде гласуван в парламента на 11 януари, голямото мнозинство от работещите ще плащат по-високи данъци главно заради отмяната на освобождаването от данъци, а най-много ще плащат свободните професии, собствениците на недвижими имоти, които ги отдават под наем, малките и средни фирми, а също и големите компании, които не раздават дивиденти.

Облекчаване на данъците ще има само за акционерните дружества и дружествата с ограничена отговорност, които раздават дивиденти, а за останалите коефициентът на облагане се увеличава от 20% на 26%. Тази мярка се смята за насочена срещу ръста на пазара. Въпреки това, икономическото ръководство на страната игнорира проблемите на пазара и на големите фирми, които въпреки спада се държат в кризата и увеличава облагането на печалбите им. Игнорира се и фактът, че в съседните страни данъчният режим е по-облекчен и те привличат по този начин чужди инвестиции.

Около един милион работещи и пенсионери без непълнолетни деца и с приходи над 23 000 евро, и още един милион работещи с 1 или повече деца и годишни доходи над 9000 евро ще платят по-високи данъци заради отмяната на необлагаемия минимум от 5000 евро и на допълнителните необлагаеми суми за деца, както се предвижда в новия закон.  Освен това с промяната на данъчната скала ще увеличат данъчните удръжки с от 3% до 185%. От друга страна допълнително ще бъдат обложени свободните професии с доходи до 55 000 евро и събирателните дружества. Отменят се повечето мотиви за освобождаване от данъци, запазва се само освобождаване на сумите за болнично лечение, лекарства, дарения и издръжка от съпруг.  През 2013 г. данъкоплатците трябва да събират касови бележки, съответстващи на 25% от приходите им, за да получат намаление на данъка в размер 2100 евро.

Влогове-акции

С коефициент 15% ще се облагат лихвите по влоговете. Лихвите по влогове в чужди банки ще се облагат с 20% за физически лица и с 33% - за юридически. Печалбите от продажбата на акции, листвани на борсата ще се облагат от 1 април 2013 г. с 20%, а продавачите на акциите ще се облагат с данък 0,2% от борсовите транзакции.

Фирми

Променя се облагането на печалбата на АД и ООД. Неразпределените печалби на фирмите  се облагат с 26%. Върху дивидентите  облагането намалява от 25% както е днес на 11%. Увеличава се и облагането на печалбите на събирателните и командитните дружества, които водят просто счетоводство –от 20% на 26% за първите 50 000 евро от чистата печалба и 33% за печалби над тази сума.

Работещи на трудов договор и пенсионери

С три коефициента ще се облагат приходите на работещи на трудов договор и пенсионерите: 22% за приходи  до 25 000 евро, 32% за приходи до 42 000 евро и 42% за по-високи доходи.

По-високи данъци ще плащат семейства, които:

-имат годишен доход  над 23 000 евро и имат едно дете

- имат годишен доход  над 22 000 евро  и имат две деца

- имат годишен доход  над 21 000 евро  и имат три деца

Въвежда се  добавка от 40 евро, която всеки месец ще се дава за всяко дете като компенсация за премахването на необлагаемия минимум за деца. За семейства с повече от три деца се въвежда добавка от 500 евро годишно за всяко дете, ако доходът им не надвишава 45 000 евро.

Сумата на данъка върху дохода на работещите на трудов договор и пенсионерите се намалява с 10% за медицински разходи и издръжка.

Свободни професии

Чистите доходи от еднолични търговски фирми, фирми за предоставяне на услуги и свободни професии ще се облагат с коефициент 26% за първите 50 000 евро и 33% за сумите над този доход. За млади занаятчии през първите три години от започване на дейността им ще важи намален данък – 13% за първите 10 000 евро годишен доход. Положителен момент е намаляването на осигурителните вноски на свободните професии. Работещите на граждански договор ще се облагат като работещите на трудов договор, а не като занаятчии, в случаите когато имат подписан договор с физическо или юридическо лице за оказване на услугите им, ако работодателите им не надвишават трима, а в случай, че са повече от трима -поне 75% от приходите идват от един работодател.

Такса за занаятчийска дейност

Таксата се увеличава за самонаетите лица от 500 на 650 евро, а за фирмите - от 500 на  1000 евро за централата и от 300 на 600 евро за всеки клон.

Моряци

Увеличават се коефициентите на самостоятелните данъци върху заплатите на офицерите и низшия екипаж на търговския морски флот от 6% на 15% за офицери и от 3% на 10% за низшия екипаж.

Земеделци

Чистите приходи от земеделска дейност ще се облагат от 2014 г. с 13% от първото евро. Всички земеделци от 2014 г. ще трябва да водят приходно-разходни книги и да издават фактури и касови бележки за продажбите. Специално за 2013 г. (тоест финансова година 2014) земеделците ще се облагат по скалата на работещите на трудов договор.

 

Категории: данъци облагане данъчна скала свободни професии трудов договор коефициенти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus