Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големи отклонения от целите, заложени в бюджета

04 Март 2012 / 14:03:46  GRReporter
3995 прочитания

Драматичните отклонения, регистрирани в приходите и разходите на държавния бюджет през януари, най-вероятно ще доведат до необходимостта от вземане на допълнителни мерки през 2012.

Приходите в бюджета изостават с 470 милиона евро, разходите надхвърлят заложените цели с 951 милиона евро, а бъдещето изглежда още по-мрачно, при положение, че рецесията се задълбочава и данъчните постъпления стават все по-несигурни.

Според данните, оповестени от министерството на финансите, дефицитът в държавния бюджет през януари възлиза на 490 милиона евро, в сравнение с излишъка от 154 милиона евро през януари 2011, а първичният бюджетен дефицит достигна през първия месец на годината 33 милиона евро, сравнен с първичния излишък в размер на 747 милиона евро през януари 2011.

Разлика в данните

Между данните на финансовото министерство и на Банката на Гърция, публикувани в четвъртък, има съществена разлика, която се дължи на факта, че данните на Банката на Гърция се представят на касова основа, т. е. отчитат се реалните парични потоци.

Отчитането на приходите на начислена основа и прехвърлянето им към 2011 води до огромни отклонения, които ще представляват проблем за в бъдеще.

По-конкретно, размерът на нетните приходи в държавния бюджет достигна 4,872 милиарда евро през януари 2012, отбелязвайки намаление с 4,9% в сравнение с януари 2011. Новата цел, заложена в бюджета, предвиждаше темпове на растеж на приходите от порядъка на 4,3%.

Разликата между цели и реализация води до забавяне при приходите с 470,2 милиона евро, още през първия месец от изпълнението на бюджета.

В сравнение с първоначалната цел на бюджета, която предвиждаше увеличаване на приходите с 6,1%, забавянето надхвърля 500 милиона евро.

Разходите в държавния бюджет през януари 2012 достигнаха 5,362 милиарда евро, отчитайки увеличение с 8% в сравнение с януари 2011, при положение, че новата цел бе тяхното намаление с 8,4%. Тази разлика води до превишаване на разходите от порядъка на 812,2 милиона евро.

Финансовото министерство твърди, че причините за увеличаването на разходите в сравнение с януари 2011 са превишаването на първичните разходи в редовния бюджет с 410 милиона евро, както и превишаването на плащанията към болници за уреждане на стари задължения със 180 милиона евро.

Увеличаването на първичните разходи отразява увеличаването на субсидиите към осигурителните фондове с 674 милиона евро с цел наваксване на значителното свиване на техните приходи от осигурителни вноски.

Освен това, в резултат от мерките, предвидени в Меморандума, през 2012 разходите трябва да се ограничат с 3,2 милиарда евро.

Във всеки случай, за да премахне отклоненията финансовото министерство постави нови цели за януари със задна дата, твърдейки, че целта през януари е била да бъдат събрани 4,795 милиарда евро, следователно с постъпленията в размер на 4,872 милиарда евро дори е постигнат излишък от порядъка на 77 милиона евро!

По същата логика, с коригиране на първоначалните цели, изчезва и превишаването на разходите, и то се превръща в икономии.

В «спасителен пояс» се превръщат просрочените дългове

Уреждането на просрочените задължения се оказа «спасителен пояс» за постъпленията в бюджета през февруари, макар че намалените приходи от ДДС за пореден месец тревожат икономическия екип на правителството, който констатира, че без регулации и при „замразен” пазар перспективите за изпълнение на бюджета не са оптимистични.

В двата последни дни на февруари данъкоплатци масово посетиха данъчните служби, за да уредят просрочените си задължения. В резултат на това според предварителните данни на финансовото министерство, приходите отчетоха ръст от порядъка на близо 12%.

По-конкретно, според посочените данни през февруари приходите достигат 3,4 милиарда евро, в сравнение с 3,03 милиарда евро за същия месец на миналата година, въпреки че приходите от ДДС отбелязаха спад с 1,7%. Във всеки случай, приходите на данъчните служби се увеличиха с 20,7%, докато на митниците отбелязаха спад с 3,2%.

Политическото ръководство на финансовото министерство смята, че следващите месеци ще са особено критични, включително до юни, когато ще е станало ясно дали целта за намаляване на дефицита тази година до 6,7% от БВП е постижима, или ще са необходими допълнителни мерки, които ще дойдат с новите препоръки за периода 2013 - 2015.

На какво отдават забавянето

Финансовото министерство отдава забавянето в нетните приходи на държавния бюджет, отчетено през януари, главно на намаляването на приходите от преки данъци поради приключването на събирането на извънредния данък върху приходите на най-печелившите предприятия, наложен през 2011, както и на намаляването на приходите от косвени данъци (главно ДДС), поради ограничаване на вътрешното търсене (с около -9,3% на годишна база в реални стойности).

Министерството на финансите добавя обаче, че е отбелязан сериозен напредък при събирането на просрочени задължения чрез засилване на съответните проверки, както и при специалните данъци върху потреблението, вследствие увеличаването на специалния данък върху потреблението на тютюн.

Категории: бюджет цели отклонения министерство на финансите рейтингова агенция Moodys
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus