Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Германските военни репарации са юридически, а не политически казус

11 Април 2013 / 14:04:57  GRReporter
925 прочитания

Гръцкото външно министерство категорично отрече, че повдига сега въпросът с германските военни репараци като един вид ответен удар на Атина срещу амбициозната програма за оздравяване на местната икономика, инспирирана, както тук се вярва от канцлера Ангела Меркел. “Едно са реформите, друго са репарациите”, заяви по-рано днес министърът на външните работи Димитрис Аврамопулос. Както GRReporter вече писа, в продължение на два месеца Министерството на финансите е проучвало архивите, за да събере доказателства за необходимостта от обезщетения, изготвил е секретен доклад, който е предаден за юридически анализ.
    “В момента се извършва юридическа експертиза доколко Гърция има правната основа да предяви претенции за изплащане на репарации от страна на Германия”, заяви на брифинг говорителят на външно министерство Григорис Делавекурас. Според думите му това е тема, която занимава гръцкото общество  от много време насам и правителството е длъжно да й обърне внимание. “Имаме политическата воля да доведем този въпрос докрай”, обеща Делавекурас.
    Говорителят на гръцката дипломация определи като “стъпка към решаването на проблема” новото предложение на Матю Нимиц за името на Република Македония. Според информация на вестник Катимерини международният посредник е предложил името “Горна Република Македония”. “Едно географско определение трябва да се намира преди географското име, което определя, за да не дава възможност за различни тълкования”, бе коментарът на Григорис Делавекурас.
    Пак според Катимерини Гърция настоява името да е “Република Горна Македония”. Оригиналното предложение на Нимиц е на английски език, уточни дипломатът. “Из Югоизточна Европа отново започва да броди призракът на национализма и това не е добре, защото той е нанесъл много щети на Балканите”, предупреди в заключение Делавекурас.

 

Категории: германски военни репарации гръцко външно министерство спор за името на Република Македония Григорис Делавекурас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus