Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Германски депутати искат Гърция да се откаже от председателството на ЕС

19 Септември 2013 / 17:09:59  GRReporter
1309 прочитания

Двама депутати от Германия представиха искането си Гърция да се откаже от председателското място в Европейския съюз през първата половина на 2014. Основният аргумент на представителите на управляващия в момента Християндемократически съюз и Свободната демократическа партия е, че мандатът ще струва на Гърция около 100 милиона евро.

В изявления за германския таблоид Bild християндемократът Клаус – Петер Вилс е заявил, че Гърция сама трябва да поиска от Европейската комисия да отложи нейното председателство. „В противен случай накрая ще трябва да бъде отпуснат нов помощен пакет специално по този повод”, посочил депутатът.

Колегата му от Свободната демократическа партия Франк Шефлер пък заявил директно, че „Гърция трябва да се откаже доброволно от председателското място”.

В отговор към тези изявления гръцкото министерство на външните работи обяви, че страната е напълно готова да изпълни задълженията си в рамките на шестмесечния мандат на председателското място в Европейския съюз.

„Институционалните функции на Европейския съюз се уреждат от правни принципи и правила, които се съдържат в действащите договори и се основават на институционалното равенство на държавите – членки и зачитането на националния суверенитет и достойнството на всяка една от тях”, заяви говорителят на ведомството Константинос Кутрас.

снимка: Eurokinissi, Georgia Panagopoulou

„В тази рамка Гърция е напълно готова да изпълни своите задължения като председател на Съвета на Европейския съюз. Всяка друга дискусия е излишна”, допълни той.

В същото време и по повод коментарите относно резултатността на гръцкото председателство на ЕС председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Жозеф Дол изрази пълната подкрепа на партията към Атина.

„Семейството на ЕНП подкрепя напълно гръцкия премиер Андонис Самарас и неговия кабинет във всички усилия за излизането на Гърция от икономическата криза и нейните социални последствия. Убедени сме, че както той, така и правителството му ще направят всичко възможно, за да се подготвят за едно безпроблемно и успешно гръцко председателство”.

Жозеф Дол не се поколеба да разкритикува гръцката опозиция за опитите й да извлече политически дивиденти от убийството на левия активист и рапър Павлос Фисас от член на Златна зора: „Осъждаме реакциите на другите политически лидери, които използват смъртта на един човек като инструмент за политическа кампания срещу правителството”. 

Категории: Политика германски депутати председателство Европейски съюз Европейска народна партия Жозеф Дол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus