Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Германия подкрепя идеята за двустранна подкрепа на Гърция

22 Март 2010 / 09:03:43  GRReporter
1068 прочитания

Това заяви германският финансов министър Уолфганг Шаубел. В екстремни ситуации на нужда е най-вероятно да има доброволна, двустранна подкрепа, каза министърът пред вестник Билд. Публикацията също посочва, че Гърция трябва да плати в срок от 12 месеца 50 милиарда от общия дълг от 300 милиарда евро. Канцлерката Ангела Меркел обаче заяви, че Гърция трябва да се оправи с проблемите си сама - „На Гърция не й трябват финанси и тове се потвърждава от правителството. Според нас Гърция прави всичко възможно, за да обърне съдбата си.“

Италианският премиер Силвио Берлускони също каза, че Италия  „напълно подрепя“ финансова помощ от страна на членките на еврозоната към Гъция. Това обаче сигурно се дължи на факта, че италианският държавен дълг не е по-малък от гръцкия. Италия дължи 117% от БВП, като Гърция дължи 120%.

От Брюксел обаче се твърди, че финансовата подкрепа няма да бъде дискутирана на срещата на европейските лидери на 25-26ти Март.

От Wall Street Journal твърдят, че гръцката криза ще накара централните банки на кандидатките за членки да се разубедят. От Европейската Централна Банка също се очаква да повиши критериите за нови членки. Като резултат от вестника не очакват нови членки на еврозоната  – поне не за следващите няколко години.

Тези новини не помогнаха много на еврото, което падна до 1.353 долара. Същото се отнесе и за атинската борса, която затвори на 2,049.4 пунтка със загуба от 3.11%. В Англия, FTSE 100 затвори на 21-месечен рекорд от 5650.13 пункта. Dow Jones също се представи добре тази седмица, и качи с 1.4% до 10741.9 пункта.

Категории: гръцка икономическа криза Меркел финансова помощ еврозонаБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus