Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Георгиос Папандреу се отказва и от лидерството в ПАСОК

04 Януари 2012 / 19:01:17  GRReporter
944 прочитания

Георгиос Папандреу няма да е кандидат за лидерския пост в ПАСОК, нито ще е кандидат за премиер на следващите парламентарни избори в Гърция. Това е съобщил самият той на днешното заседание на политическия съвет на социалистите. Папандреу не си е подал оставка като лидер на движението, основано от баща му Андреас, а просто е обещал, че няма да се кандидатира наново. Кога точно бившият премиер ще се оттегли и от партийното лидерство не е ясно, но е сигурно, че ще е след следващите парламентарни избори, когато и да се проведат те.

Според говорителя на ПАСОК Панос Беглитис ако изборите се проведат през април, след свикване на конгрес социалистите ще гласуват за свой лидер през юни. Ако изборите се проведат през есента, социалистите ще гласуват за свой лидер след тях. Изборът ще стане от цялата членска маса, а не от делегатите на конгреса. Това е било желанието и на повечето висши кадри на партията.

По време на предизборната борба социалистите ще бъдат водени от кандидат-премиер, който няма да се казва Георгиос Папандреу. Той евентуално ще бъде избран от парламентарната група на ПАСОК, но Папандреу казал, че бил отворен и към други предложения. Все още обаче не е ясно кой ще подрежда например партийните блетини - действащият председател Георгиос Папандреу или кандидат-премиерът, който и да е той.
 Някои членове на политическия съвет като Силвана Рапти и Янис Михас са настояли партийният лидер да се смени преди провеждането на парламентарните избори.

"Социалистите искаха Папандреу да се оттегли от партийното лидерство, за да може партията да се поеме от ново лице, което поне теоритично да има шанс да разграничи ПАСОК от катастрофалното управление на Папандреу в последните 2 години", коментират политическите наблюдатели. Те недоумяват кой де факто ще държи властта в ПАСОК, ако Папандреу остане на поста си, но партията има друго лице за изборите. "Кой ще изразява мнението на партията пред премиера Лукас Пападимос? Кой ще преговаря с тройката? Новият кандидат-премиер? Тогава защо Папандреу не иска да си подаде оставката, ако партията на практика ще се ръководи от друг?", питат се коментаторите и заключават: "Това може би е поредният номер на Георгиос Папандреу".

Категории: Георгиос Папандреу ПАСОК председател общи избори партийно лидерство Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus