Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Газпром намали цената на руския природен газ за Гърция

25 Февруари 2014 / 19:02:20  GRReporter
838 прочитания

Руският енергиен гигант Газпром и гръцката газова компания ДЕПА подписаха споразумение за намаляване на цената на доставките към Гърция с 15 на сто.

Според официалното съобщение на министерството на околната среда и енергетиката, новата цена ще бъде въведена със задна дата и ще важи от 1 юли 2013. По силата на двустранното споразумение новата цена ще е валидна до 2016. В документа се предвижда възможност за удължаване на този срок с още 10 години, както и възможност за преразглеждане на цената още два пъти. Първата актуализция се очаква да се проведе след две години.

От министерството заявиха, че споразумението е било реализирано след поставеното от гръцкия премиер Андонис Самарас искане към президента на Русия Владимир Путин.

След това намаление от 15 на сто цената на природния газ в Гърция е сред средните за Европейския съюз. Според съобщението на министерството тя е и една от най-ниските в сравнение с цените на съседните на Гърция държави, които имат дългосрочни договори с Газпром.

От ведомството посочват, че ще последват намаления в сметките на гръцките потребители на природен газ, както за предприятията, така и за домакинствата. В обновения договор за доставка са включени и други благоприятни за Гърция условия, като например намаляване на прага, под който се задейства клаузата за задължително получаване (take or pay).  

Категории: Природен газ Газпром ДЕПА цена Гърция Андонис Самарас Владимир Путин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus