Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Газовият интерконектор България-Гърция е готов

29 Май 2014 / 07:05:31  GRReporter
1193 прочитания

Газовият интерконектор, който ще позволи движение на горивото в обратна посока вече е готов, обявиха от гръцката газово-преносна компания Десфа. Инсталацията се намира в района на град Сидерокастро в северна Гърция, стойността на инвестицията е 3,3 милиона евро и ще се задейства само при желание на българската страна. В момента нормалният поток на газ е от България към Гърция и чрез него 60 на сто от гръцкия пазар се снабдява с руски газ, закупен от Газпром.
    Интерконекторът ще позволи да се смени посоката на подаването на газ и горивото да тече от Гърция към България. Така българският пазар ще се снабдява с азърбейджански газ, който пристига в Гърция чрез Турция, а също и с газ от хранилището в остров Ревитуза.  Акционерите на Trans Adriatic Pipeline проучват възможността чрез Гърция да снабдяват с газ всички балкански страни, а с България ще се изгради отделна двустранна връзка.

 

Категории: интерконектор между България и Гърция природен газ Газпром Азърбейджан Десфа Сидирокастро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus