Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гасим светлините за Часа на земята

27 Март 2010 / 10:03:41  GRReporter
1253 прочитания

Тази вечер Гърция ще се опита да подобри рекорда си от миналата година като за гаси лампите между 20:30 ч. и 21:30 ч. През това време ще изгаснат и осветленията на Акропола, давайки знак за подкрепата на Гърция в инициативите за опазването на околната среда.

Часът на земята е символичен акт на WWF срещу климатичната промяна в рамките на които гасим лампите за един час по къщите си, в обществените сгради и културните паметници по цял свят.

Гърция тази година пак е сред първите три държави с най-много заявени участия, тъй като 300 кметства и общини са се отзовали на призива на WWF. Повече от 21 000 души са се записали в официалния уеб сайт на Часа на земята www.wwf.gr/earthhour, а стотици хиляди са и декларираните участия на групи от социалните мрежи в интернет.

Миналата година повече от 1 млн. семейства в Гърция, 489 общини, 1 649 фирми, 845 училища и 325 организации спомогнаха за намляването на консумацията на електричество с 500 MW, което спести 500 тона въглероден двуокис. Днес в инициативата ще се включат и Партенона, паметникът на хълма Филопапу в Атина, храмът на Посейдон в Сунио и храмът на Хефес – известен като Тисио. Светлините в 24 обществени сгради на Министерство на околната среда и енергията също ще загаснат.

Община Атина ще изгаси осветлението на хълма Ликавитос, на сградата на кметството на площад Кодзя, на кметството на ул. Лиосион, на всички обществени сгради и на комините на комплекса Технополис. Летището „Елевтериос Венизелос” също ще изключи светлините на един от двата въздушни коридора за един час, ще намали осветлението в сградите на летището и на паркингите.

Да припомним, че Часът на земята се роди през 2007 г. в Сидни в Австралия, когато 2 млн. семейства и фирми изключиха осветлението за един час. Една година по-късно в инициативата участваха 50 млн. души от 35 държави, а миналата година повече от 4 000 градове в 88 държави се координираха и изгасиха осветлението си.

 

Категории: АктуалноОбщество Часът на земята околна среда електричество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus