Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гаранции за влоговете до 100 000 евро, едва след като гръцките банки от 15 станат 5

02 Септември 2013 / 17:09:36  GRReporter
2476 прочитания

Окончателният вид на „картата” на гръцкия банков пазар след изкупуването и сливанията на банки през последните месеци промени коренно ситуацията за вложителите и защитата на първите 100 000 евро в депозитите им.

Според правилника за дейността на Фонда за гарантиране на депозитите и инвестициите, защитени са първите 100 000 евро за всяко физическо лице и за всяка отделна банка.

При сметки на сътитуляри салдото от депозита се разделя по равно между двамата, като всеки вложител е защитен за първите 100 000 евро, които му се падат.

Сливания

През последните месеци обаче нещата доста се объркаха след вълната от спасявания и сливания на банки в резултат от орязването то гръцкия дълг.

Някои клиенти видяха как само за една нощ техните спестявания бяха прехвърлени в друга банка в рамките на преструктурирането на системата, а други вложители разбраха, че имат отношения вече с друга финансово-кредитна институция, поради купуването на банката, в която са държали парите си.

Тези промени оказват пряк ефект и върху степента на защита на вложителите от страна на Фонда за гарантиране на депозитите и инвестициите, който обаче съобщи, че гарантира първите 100 000 евро, вложени от едно физическо лице във всяка банка.

Последиците от консолидациите

Въз основа на това правило мнозина вложители бяха разделили парите си в две или повече банки, за да защитят депозитите си.

Тази тактика обаче днес може да стане безпредметна, поради сливането на банките. На пръв поглед и само от названието на банката не е възможно да се определи с точност предлаганата защита.

Разковничето се крие в наличието или липсата на отделен банков лиценз.

По-конкретно защитата на първите 100 000 евро важи за всяка банка, която има отделен лиценз за извършване на банкова дейност в Гърция, а не за всеки бранд.

Защитата по банки

В този смисъл отделни лицензи имат следните банки, които предлагат защита за първите 100 000 евро от депозитите на всеки свой клиент:

1. Aegean Baltic Bank

2. Alpha Bank

3. Attica Bank

4. Geniki Bank

5. Национална Банка

6. Credicom

7. Инвестиционна Банка на Гърция

8. Общогръцка Банка

9. Нова Proton Банка

10. Нова Спестовна каса

11. EuroBank - Ergasias

12. Millennium Bank

13. Банка Пиреос

14. Критска Кооперативна Банка ООД

15. Кооперативна Банка – Драма ООД

16. Кооперативна Банка – Западна Македония ООД

17. Кооперативна Банка – Додеканези ООД

18. Кооперативна Банка – Област Еврос ООД

19. Кооперативна Банка – Евия ООД

20. Кооперативна Банка – Епир ООД

21. Кооперативна Банка – Тесалия ООД

22. Кооперативна Банка – Кардица ООД

23. Кооперативна Банка – Пелопонес ООД

24. Кооперативна Банка – Пиерия ООД

25. Кооперативна Банка – Серес ООД

26. Кооперативна Банка – Ханя ООД

27. Bank Of America N.A.

28. Bank Saderat Iran

29. Kedr Close Joint Stock Company Commercial Bank

30. T.C. Ziraat Bankasi A.S

Примери

Всяка една от посочените банки се смята за отделен субект в системата за защита на влоговете.

Както се вижда, Фондът за гарантиране на влоговете и инвестициите продължава да  смята Спестовната каса и Proton Bank за отделни банки и те от своя страна предлагат защита за депозитите на клиентите си, въпреки че принадлежат на 100% на Eurobank.

И обратно, трите кипърски банки (Банка Пиреос, ATEBank и Банката на Кипър)са изтрити от „картата” и се възприемат от Фонда като една банка – Банка Пиреос, която преди няколко месеца придоби мрежата в Гърция на другите две.

Ето три характерни примера:

Α) Клиент държи 100 000 евро в Банка Пиреос, 50 000 евро в ATEBank и 30 000 евро в Банката на Кипър

В този случай всичките му пари се намират в сметки на една и съща банкова група. Следователно от влоговете му в размер на 180 000 евро Фондът за гарантиране на депозитите и инвестициите защитава само първите 100 000 евро.

Б) Клиент държи 100 000 евро в Eurobank и 100 000 евро в Спестовната каса

Според Фонда за гарантиране на депозитите и инвестициите става въпрос за две отделни финансово-кредитни институции, тъй като те имат отделен банков лиценз.

Категории: банков пазар влогове Фонд за гарантиране на влоговете и инвестициите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus