Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фурните за хляб може да се окажат единствения процъфтяващ бизнес в Гърция

11 Август 2010 / 19:08:52  Виктория Миндова
4237 прочитания

Хлебарският бизнес в Гърция се оказва един от малкото сектори, които процъфтяват независимо от икономическата криза в страната в последната година. Това показа репортерско проучване на GRReporter, според което хлебарниците и кварталните фурни не са отбелязали никакъв спад в оборота независимо от общата стагнация на пазара. „Всички говорят за тази криза, а аз просто не я виждам,” признава служителката в магазина за тестени изделия „Кацелис” под спирката на електрическия влак в квартал Ано Патисия. Тя казва, че независимо от повишаването на ДДС от 9 на 11%, цените на хляба са се задържали на същите нива.

Минимално завишение е имало в цените на сладките изделия, но като цяло не може да се говори за поскъпване, нито за намаляване на интереса към хлебните изделия. „Всеки купува според финансовите си възможности, но разбира се най-търсен е селският хляб, който се предлага навсякъде,” обяснява служителката. Неговата цена във фурната „Кацелис” е 0,70 евро. Най-скъпият хляб предлаган в тази квартална фурна е черният пълнозърнест диетичен хляб със сусам на цена 1,60 евро. Нито кризата, нито пазенето на модерни диети не може да наруши традициите на гърците да имат пухкав пресен хляб на трапезата или да почерпят приятелите си с кутия сладки курабийки както традицията повелява, казва тя.

На същото мнение е и служителят на една от веригата фурни и сладкарници „Хориатико” (в буквален превод от гръцки „селско”). Той е с петнайсетгодишен опит в хлебопроизводството и разказва, че дори в неговата фурна цената е била намалена от 0,60 евро на 0,50 евро след повишаването на ДДС в отговор на трудната икономическа ситуация и спада в общия обем на доходите на гражданите. Служителят разяснява, че магазинът в който работи е един от общо единайсет хлебопекарни и затова имат възможност да закупуват брашно на по-изгодна цена. Това им позволява да предлагат и по-ниски цени от техните конкуренти в квартала. „Работата през лятото е спаднала, но това се дължи само на факта, че сме в сезона на отпуските, иначе промяна в обема на работа няма в сравнение с миналата година по това време,” обяснява той. Наблюденията му от последните петнайсет години са, че с увеличаването малките квартални фурни на пазара се е повишило и качеството на предлаганите стоки и цените са по-добри.

„До момента успяхме да задържим цените на произвежданите от нас стоки, но от септември не знам какво да очаквам,” казва за GRReporter управителката хлебарница „Молонис” на улица Халкидас в столичния квартал Неа Филадефия. Както нейните колеги и тя заяви, че работата върви безупречно, независимо от задълбочаването на широко обсъжданата икономическа криза в страната. Независимо от това нейното виждане за близкото бъдеще на хлебарския бизнес не е толкова позитивно, като това на останалите участници в анкетата. Тя очаква финансовите проблеми в страната да покажат истинското си лице от есента, когато може да се вдигне рязко данък добавена стойност върху хранителните продукти и от 11% да премине в най-високата му стойност от 23%. Тогава повишаването на цената на хляба ще стане неизбежно, както се получи в други сектори на търговията, като цените на цигарите, алкохола, дрехите и електроуредите.

Категории: ИкономикаПазарихляб цени на хлебните изделия квартални фурни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus