Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Форум за Гърция” основа Дора Бакояни

13 Юли 2010 / 14:07:32  GRReporter
1687 прочитания

Дора Бакояни обяви създаването на „Форум за Гърция” по време на конференция в Запио и така пристъпи към „цялостна политическа интервенция”, както казаха нейните сътрудници. Тя използва личната си уеб страница, за да привлече нови хора за едно „ново начало”, а форумът се явява като предвестител на новата партия, за която се говори откакто г-жа Бакояни не е част от Нова демокрация.

Г-жа Бакояни обяви и първите 53-ма нейни сътрудници, които ще участват в тази организация и покани за сътрудничество хора от всички политически пространства, но без да дава бъзможност във Форума да участват кадри на Нова демокрация, ПАСОК и левицата.

Бившата министърка на външните работи подчерта, че Гърция трябва да бъде отговорна към задълженията, с които се е обвързала чрез меморандума и да не допусне в кризата „да не се загуби последната възможност за модернизация на страната.”

Г-жа Бакояни отправи остра критика към бившата си партия НОва демокрация, от която беше отписана, защото гласува в полза на Меморандума. „Нова демокрация вместо да натисне правителството да се движи по-бързо, по-решително, по-радикално, инвестира с невиждан опортюнизъм в падението на Гърция и в унищожението на страната, за да почерпи партийна полза. Вместо да направи съществена самокритика и да действа като сериозна опозиция с отговорни предложения, тя прибягва към лаически хватки, според логиката на зрелия плод... Нова демокрация повтаря всички онези тактики, които доведоха политическата система до днешното й обезсмисляне на ценностите” подчерта г-жа Бакояни и допълни,че „единственото, което не ни казва групата на Нова демокрация е какво би се случило в страната, ако Гърция не беше успяла да вземе кредита.”

От критиките на Дора Бакояни не убегна и ПАСОК. „Правителството е в капан заради своите вътрешнопартийни противоречия. На ПАСОК им е невъзможно да напреднат бързо към необходимите промени. Без възможност да помръдне заради противоречията и лаическото си минало, ПАСОК се ограничава в това да запълни дефицита като орязва пенсии и замразява заплати вместо да оправи дефицита в държавните железници, да намали броя на държавните служители, да освободи затворените професии, да подтикне развитието” каза Бакояни.

За партиите от лявото пространство, г-жа Бакояни отбеляза, че са си „подсигурили хронично политическо убежище и се намират в екзистенциална криза без да имат усещане за реалността и за отговорността си”.

Пак вчера започна и 13-ия Симпозиум на Международния социалистически форум в Сими, който се провежда на остров Порос, при откриването на който говори министър-председателят Георгиос Папандреу. Той подчерта, че на страната са й необходими инвестиции, за да излезе от кризата и целта на правителството е да направи промени, които не са правени в продължение на много десетилетия.

 

Категории: АктуалноОбществоПолитика форум за Гърция Дора Бакояни инвестиции партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus