Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Fitch обяви ограничения фалит на Гърция

09 Март 2012 / 18:03:31  Виктория Миндова
1145 прочитания

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch удържа на думата си и намали оценката си за Гърция на “ограничен фалит” (Restricted Default), както бе предупредила в началото на годината, че ще направи след задействането на PSI и клаузата за колективно действие. Краят на заявяването на “доброволно” участие в преструктурирането на гръцкия външен дълг не се отрази добре и на Атинската борса, която завърши с 2,15% спад. Главният показател на гръцкия фондов пазар падна на 752,35 базови пункта, дневният оборот достигна 81,7 милиона евро, а банките загубиха 4,26%.

В същото време стана ясно, че вторият договор за помощ ще бъде подписан на 14 март 2012. Първият транш от помощта достига 35,7 милиарда евро ще бъде вкарана по гръцката сметка преди 20 март тази година. На пресконференцията на финансовия министър Евангелос Венизелос обяви официално пред журналисти резултатите от заявяването на доброволното участие на частните кредитори в орязването на дълга. От страна на местните инвеститори участието достига 152 милиарда евро от общо 177 милиарда евро гръцки държавни облигации. След активирането на клаузата за колективно действие собственици на облигации (CACs) на стойност 5,3 милиарда евро са дали отрицателен вот. Решението за CACs се взе след извънредното съвещание на финансовите министри на еврозоната Eurogrup, които задвижиха процеса по отпускане на помощта.

Във втората категория облигации влизат тези, които действат под чуждестранно законодателство в зависимост от произхода на инвеститорите. Те държат общо гръцки дълг на стойност 17,4 милиарда евро, от които до момета доброволно влизат в PSI облигации на стойност 12,3 милиарда евро. Третият тип гръцки облигации, които подлежат на обмяна са тези, които са били дадени като гаранции срещу кредити за поддръжката на губещите държавни предприятия. Общата стойност на тези облигационни кредити е 9,8 милиарда евро, от които влизат в обмяната 7 милиарда евро.

Правителството взе решение да отложи крайния срок за доброволно участие в PSI на колебаещите се от последните две групи. С други думи, оставят малко време за размисъл за собствениците на 5,1 милиарда евро от облигациите, които действат под чуждестранното законодателство и облигационните гаранции от 2,1 милиарда евро, за да приемат сделката на Гърция. Засега крайната сметка от PSI e, че доброволно ще бъдат окастрени облигации на стойност 197 милиарда евро от 206 милиарда евро дълг, държан от частни инвеститори.

Министърът на финансите Евангелос Венизелос нарече процеса PSI “Невероятен успех!”. Той подчерта, че под негов надзор бъдещите поколения на Гърция ще бъдат разтоварени от около 100 милиарда евро външен дълг. Противно на повечето международни икономисти, Венизелос е сигурен, че очакваният резултат гръцкият дълг да стане 120% от БВП през 2020 ще осигури устойчивост на икономиката след по-малко от 10 години. Това твърдение е в противоречие дори с установените от Европейския съюз норми, защото е два пъти по-високо от маастрихтските критерии за съотношение на външния дълг към БВП на страна-членка на съюза.

Очаквайте решението на Международна асоциация на суапове и деривативи за активирането или (не) на застраховките по гръцките държавни облигации CDS.

Категории: ИкономикаПазари фалит Гърция Fitch външен дълг обмяна на облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus