Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Fitch: Гръцкият дълг остава неустойчив

26 Септември 2012 / 18:09:13  GRReporter
1004 прочитания

Гръцкият външен дълг остава неустойчив са категорични от агенцията за кредитен рейтинг Fitch. Финансистите предвиждат, че през 2014 той ще достигне до 180% от БВП, въпреки преструктурирането (PSI+), което се проведе в началото на тази година. Рецесията ще продължи до 2015. Тази година тя ще достигне 7%, а през 2013 в най-добрия случай ще падне до 3%.

Бюджетният дефицит и допълнителното свиване на номиналната стойност на БВП ще увеличат съотношението дълг към БВП през 2013-2014, подчертават от агенцията. Те отбелязват, че програмата за оздравяване на гръцката икономика според Меморандума за финансова помощ е извън предначертаните граници и правителството трябва незабавно да реагира. Пакетът от мерки за фискална консолидация на стойност 11,6 милиарда евро трябва да се приеме незабавно, за да може в последствие да се вземе решение как ще се овладее проблема с нарастващия дълг.

От Fitch оценяват, че на срещата на върха на европейските лидери на 18 октомври няма да се вземе решение за отпускането на следващия транш и той ще закъснее допълнително. Това ще постави правителството в трудна ситуация и единственият изход остава Гърция да продължи да пуска на пазара краткосрочни и скъпо струващи държавни бонове, за да финансира текущите липси в бюджета.

Международният валутен фонд също предвижда, че съвсем скоро Гърция няма да може да обслужва дълга си. Ръководителят на организацията Кристин Лагард настоява част от дълга на Гърция към институционалните кредитори (страните от Европа и Европейската централна банка) да бъде отписан, за да може да влезе в рамките на програмата. Берлин от друга страна категорично отказва да обсъжда подобен сценарии, което обтяга отношенията на Международния валутен фонд с Европейския съюз. Гръцки правителствени представители потвърждават: «Проблемът не е между Международния валутен фонд и Атина, а между фондът и Европейския съюз».

Отклоненията в оздравителната програма са твърде големи и Гърция иска да й се отпуснат още две години, за да може да занули дефицита си. Според финансовият министър Янис Стурнарас страната има нужда още 15 милиарда евро за допълнителните две години удължение на програмата. Той настоява, че Европа няма финансира допълнителната помощ, а Гърция ще може сама да си я набави с краткосрочно финансиране през 2015-2016.

Междувременно ръководителят на Агенцията за управление на външния дълг Петрос Христодулу заяви пред CNBC, че Гърция ще активира приватизационния процес до средата на ноември. Обещания от подобен род се даваха многократно в последните две години, но вече страната няма възможност да отлага приватизациите. Той оценява, че страната няма да може да се върне към положителен икономически ръст преди началото на 2014 и няма да се размине без удължаване на изпълнение на оздравителната програма.

В деня на стачката главният показател на Атинската фондова борса претърпя сериозни амплитуди, като в по-голямата част на деня отбелязваше спад. Въпреки това в края на деня завърши с положителен резултат от 0,38%. Главният показател достигна 755,09 базови пункта, а оборотът бе 44,68 милиона евро. Печеливши в четвъртък бяха фирмите от сектора на туризма (+4,2%) и на храните (+2,2%). Националната лотария ОПАП отбеляза ръст от (+4,9%), Eurobank (+3,6%) и холдингът Влахос (+2,5%). Загуби записаха фирмите от секторите на телекомуникациите (-5,1%) и здравните услуги (-4%).

Категории: ИкономикаКомпании Fitch външен дълг криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus