Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Финансовият елит на Атина отличи Лукас Пападимос

15 Януари 2013 / 14:01:55  Виктория Миндова
2098 прочитания

Институтът за индустриални и икономически изследвания (IOBE) награди бившия вицепрезидент на Европейската централна банка и бивш премиер на Гърция Лукас Пападимос за приноса му към икономиката на страната. Той оглави миналата година служебния кабинет на страната след като Герогиос Папандреу капитулира, договори втория пакет за финансова стабилност за Гърция и извърши сделката по намаляването на гръцкия външен дълг с повече от 100 милиарда евро.

Церемонията по награждаването се проведе в сградата на Фондация “Лацис”, която изглежда като холивудски декор от филм за живота на звездите. Красивата неокласическа сграда, заобиколена ограда от ковано желязо, голяма градина с фонтан пред централния вход, прие финансовия и политически елит на Гърция.

Церемонията посетиха собственици на банки, изпълнителни директори, крупни бизнесмени и високопоставени държавни служители. Домакиня на събитието беше Марияна Лаци, която не пропусна да поздрави нито един от важните гости на събитието. Председателят на Института за индустриални и икономически изследвания Одисеас Кириакопулос също обикаляше около гостите във фоайето на приемната зала и разговаряше с дошлите да почетат награждаването на Пападимос.

Между тях бяха председателят на Националната банка на Гърция (NBG) Георгиос Заняс, изпълнителния й директор Александрос Турколяс, както и неговият предшественик Апостолос Тамвакакис. Освен тях на събитието присъстваха председателят на Alpha bank Янис Костопулос и изпълнителният й директор Димитрис Мадзунис, председателят на Eurobank Тимос Христодулу, както и изпълнителният директор Никос Нанопулос и заместник-изпълнителния директор Никос Карамузис.  

Оглавяващият Агенцията за управление на държавната собственост Такис Атанасопулос разговаряше с представители на банковите сфери, които не пропускаха да поздравят председателя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос. На церемонията присъстваше и бившият ръководител на централната банка Никос Гарганас. Министрите от служебния кабинет на Лукас Пападимос Ана Диамандопулу и Тасос Яницис също почетоха награждаването, както и официалният говорител на тяхното правителство – Панделис Капсис. Между поканените се видя и Георгиос Алагоскуфис, който бе финансов министър от правителството на Костас Караманлис, както и неговият колега Янос Пападониу, който беше част от кабинета на Костас Симитис. Председателя на Гръцката фондация за европейски и международна политика Лукас Цукалис също беше между присъстващите.

Главният секретар по търговията към министерството на икономиката и развитието Стефанос Коминос също посети събитието. Представителите на реалния бизнес като председателката на съюза на износителите Христина Сакелариди, председателят на Асоциацията на туристическите предприятия Андреас Андреадис и оглавяващия Гръцки съюз на индустриалците Димитрис Даскалопулос бяха също поканени. Христина Сакелариди, която е доайен в гръцките бизнес среди беше радушно посрещната от Марияна Лаци, но по-късно бе поставена на маса в най-отдалечената част от трибуната на официалните говорители. Когато дойде време за награждаването на Пападимос, тя се наложи да се изправи, за да може да види връчването на отличителната грамота.

Вратите на официалната зала за провеждане на церемонията се отвориха малко след осем и половина вечерта. Кръглите маси бяха наредени с искрящо бели покривки, бели столове, лъскави прибори, а от тавана се спускаха внушителни полилей. След като гостите седнаха на посочените, вечерта откри официално председателят на IOBE Одисеас Кириакопулос. Той заяви, че днес Гърция дължи достигнатата стабилност на правителството на Лукас Пападимос.

Бившият председател на Националната банка на Гърция Василис Рапанос говори за научната и професионалната кариера на Лукас Пападимос. Той не само посочи достиженията на финансиста в академичната сфера, но и цитира мненията на някои от най-изтъкнатите му колеги. Рапанос заяви, че според Жан-Клод Трише след избухването на световната криза през 2008 Лукас Пападимос е бил в предните редици за защита на стабилността на финансовата система и е изиграл решаваща роля за облекчаването на трусовете от нея. Ръководителят на Бундесбанк Аксел Вебер от своя страна смята Пападимос за професионалист от най-висока класа и винаги се вслушва в това, което има да каже гръцкия финансист.

Лукас Пападимос на свой ред произнесе реч преди да приеме официално почестите, което отне повече от половин час. Между поредицата от заключения и равносметки за това как Гърция достигна до днешното си състояние и какво трябва да се направи в бъдеще, Пападимос каза някои хапещи истини.

“Само с пожелания, идеологически теории и безпочвени надежди нищо не може да се постигне. Точно обратно, те създават погрешни очаквания и лъжлива представа, че има лесни решения за трудните проблеми, които измъчват страната ни години вече”. Бившият премиер подчерта, че колкото по-бързо и решително се прилагат реформите в един преходен период, толкова по-успешна е оздравителната програма. Гърция в това направление закъсня и сега цената за нерешителността и грешките на предишните управления я плащат над един милион безработни в страната.

“Няма никакво съмнение, че безотговорната и късогледа политика, която се упражняваше не през цялото време, но на периоди в Гърция, доведе до натрупването на изключително високия външен дълг и направи страната зависима от кредиторите”, подчерта Пападимос. След това добави, че втората причина за пълния срив на гръцката икономика е подкопаването на частната инициатива и създаването на клиентски манталитет в публичната администрация.

Категории: ПолитикаИкономика Пападимос награждаване заслуги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus