Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерски протести - Ден 18-ти

31 Януари 2010 / 08:01:12  GRReporter
1843 прочитания

Гръцките фермери решиха да останат за неопределено време по пътищата по време на две срещи на представители на различни регионални организации. В Серес приключи срещата на 20 организации, които се обединиха около 9 общи искания и ще се разотидат по къщите си само, след като правителството се ангажира да ги изпълни. Часове по-рано приключи друга среща на 14 регионални организации, които също решиха да останат по блокадите.
    Исканията на селските стопани са:
да не се разделят фермерите на такива, на които това е единствената професия и на други, които имат и друга професия;
изплащане на загубите и на гарантираната цена на селскостопанските продукти;
защита на местното производство пред вносното такова;
свързване на субсидиите с производството и отпадане на системата за законни и незаконни продукти;
намаляване на себестойността на продукцията чрез отмяна на ДДС за семена, разсад, торове, отмяна на данъка върху нафтата, намаляване на лихвите на Селскостопанската банка и субсидиране на селскостопанските муниции;
замразяване на селскостпанските кредити за 3 години и разсрочване на лихвите;
пълно застраховане на селскостопанската продукция от природни бедствия;
нивите да се освободят от данъци;
намаляване на пенсионната възраст на 60 години за мъжете и на 55 години за жените и право на наследсвена пенсия, ако един от съпрузите почине.
    “Днес селското движение в Гърция изживява исторически момент, който ще остане вписан дълбоко в нас”, заяви представител на Независимия селски синдикат на Серес по повод постигнатото съгласие за борба в името на 9 общи цели. По време на срещата бе решено, че освен тези 9 общи искания, които фермерите ще отстояват заедно, всяка блокада може да постави и допълнителни искания, които да отразяват проблемите на конкретните производители.
    Фермерите ще изпратят исканията си на министъра на аграрното развитие Катерина Бадзели, с която ще поискат среща, когато те преценят. Засега продължават протестите си по националната пътна мрежа. От неделя сутрин граничният пункт с България при Промахон е затворен и за леки автомобили и автобуси. През изминалите дни те преминаваха свободно, единствено тировете имаха проблеми. Пътят Серес-Солун засега е отворен, но продължава да е затвотена магистралата Егнатия между Серес и Кавала.

Категории: фермерски протести исканияОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus