Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

FRONTEX откри офис в Пиреа за опазване на границите от нерегулираната миграция

01 Октомври 2010 / 14:10:26  Марина Николова
1705 прочитания

За по-добра координация, по-резултатно опазване на външната граница и по-добър мениджмънт на нерегулираните миграционни потоци в целия регион на югоизточното Средиземноморие се очаква да допринесе откритото днес оперативно бюро на Европейската организация FRONTEX в Пиреа.

20 на брой служители в бюрото на FRONTEX, което се намира в сградата на Министерство на корабоплаването в Пиреа ще поемат задължения да координират подготовката, организацията и по-добрата координация на общите европейски операции в източния регион на Средиземноморието.

„Наблюдава се спад с 24% от 2009 г. до 2010 г. на нерегулираната миграция, като причините за това е финансовата криза, както и промени в трудовия пазар” заяви по време на пресконференция изпълнителният директор на ФРОНТЕКС Илка Лайтинен (Ilkka Laitinen). Според данните на полицията 90% от емигрантите, които тръгват към страните от Европейския съюз влизат през Гърция, което е една от причините за откриването на офиса на организацията в Пиреа.

През последната година опитите за незаконно преминаване на морската граница на Гърция са намалели, но затова пък се е увеличил многократно броя на преминаващите незаконно сухопътната граница между Гърция и Турция. „Интересното е, че визовата политика от страна на Турция, както и стартирането на полети с ниски цени на билетите от Африка към Истанбул са сред причините за изместването на вълните от емигранти към сухопътната граница”. Увеличили са се и случаите на засичане на нередовни документи за пътуване, както и на лица, които използват паспортите на трети лица, за да преминат границите, казва г-н Лайтинен. Според гръцката полиция причина да се изместят теченията към сухопътната граница е, че цената за трафика е по-ниска – ако за преминаване по море са били необходими 3 000 евро, за да преминат по суша, емигрантите плащат на трафикантите по 500 евро, съобщи вестник Елевтеротипия.

Откриването на офиса в Пиреа на ФРОНТЕКС е исторически момент, защото така се регионализира координационната функция на организацията, допълни. Очакванията от работата на пилотно откритото бюро са да се създаде подобрена картина и разбиране за ситуацията в областта. „Европейската комисия подкрепя децентрализацията на дейностите” заяви и главният директор на Дирекция по правосъдието, свободата и сигурността към Европейската комисия Жан-Луи де Брауер, който също присъства на пресконференцията в Пиреа. „Европейската комисия подкрепя сътрудничеството на страните-членки за опазването на външните граници. Центърът е в Гърция, тъй като страната е в регион, където натискът на вълните от имигранти днес е най-силен. И това не е проблем на Гърция, а е европейски въпрос” заяви г-н де Брауер като каза, че до средата на следващата година ще бъде направена оценка на работата на офиса, но подчерта, че неговият провал не е опция.

„Неудържими са миграционните течения към островите и към областта на Еврос. През 1997 г. молбите за убежище бяха 4 500. През 2009 висящите молби са 45 000 на брой, т.е. те са станали десет пъти повече и от тях са били приети едва 1%” заяви депутатът на ПАСОК Димитрис Каридис преди няколко дни.

Категории: Актуално FRONTEX граници нерегулирана миграция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus