Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

FNAC се оттегля от гръцкия пазар

06 Юли 2010 / 10:07:10  GRReporter
1337 прочитания

Затварят трите магазина Fnac в Атина, в които участваха в joint venture гръцката фирма Маринопулос и френската Ρinault- Ρrintempts- Redoute (ΡΡR). Веригата за мултимедийни, технологични и електронни продукти отбеляза загуби за 20 млн. евро в Гърция, а два от трите магазина преминават под контрола на нейния най-голям конкурент Ρublic.

Непрестанното увеличение на финансовите щети и решението на фирмата-майка да се освободи от инвестициите, в които участва заедно с други компании са причините, които доведоха френската FNAC да вземе крайното решение и да се оттегли от гръцкия пазар. Гръцката дъщерна фирма обяви на 200-те служители, че магазините в Атина ще престанат да функционират на 31 юли.

След 4,5 години на гръцкия пазар веригата от магазини за мултимедии и култура, в която с 51% участва френската компания FNAC и с 49% гръцката Маринопулос, не успя да излезе на печалба според данните на ICAP, а в края на 2009 г. отбеляза загуби в размер на 20,05 млн. евро. Финансовите щети в комбинация с макроикономическата среда в Гърция, както и нежеланието на французите да инвестират във фирма, която не контролират 100% са сред основните причини за оттеглянето им от гръцкия пазар.

Двата магзина на FNAC в The Mall- Маруси и в атинския квартал Глифада ще се прехвърлят под контрола на Public. Новите собственици ще изкупят стоката от двата магазина и най-вероятно ще оставят на работните им места служителите. С тази нова инвестиция магазините на Public стават девет на брой в Гърция и Кипър и известната верига влиза в два квартала на Атина със силно търговско движение. Третият магазин на FNAC на Монастираки, който отвори врати през ноември месец миналата година, в който собствениците инвестираха 3,5 млн. евро, се очаква да затвори, тъй като наблизо се намира централния магазин на Public.

„С двата нови магазина в Τhe Μall Αthens и в Глифада и с другите два на Синтагма и в Пиреа вече покриваме географски по-голямата част на Атика с магазини на много централни места във всеки район” казва главният диркетор на Ρublic Роби Бурлас. През септември месец се очаква на бул. Цимисхи в Солун в близост до площад Аристотелус да отвори врати новия магазин на веригата. „Установихме, че няма перспектива за развитие на марката Fnac в Гърция най-вече заради икономическата криза” заяви главния директор на компания Маринопулос Жером Лумбер. „Проучихме всички възможности, но стигнахме до извода, че няма по-добра алтернатива. Въпреки това ще се опитаме да запазим възможно най-много работни места за служителите като ги прехвърлим в други фирми на компанията” допълни г-н Лумбер.

Този инцидент предизвика голмо безпокойство сред собствениците на фирми за електроника, които се страхуват, че това е първият катинар на пазара и твърдят, че няма да е последен. Пазарът на електроника и електрически уреди е доста повлиян от икономическата криза и се намираме на прага на една „война” на цените, която ще „избухне” между основните играчи.

Да отбележим, че главният директор на Fnac за Гърция Жак Брол преди половин година заяви, че плановете на фирмата са да отвори между 8 и 10 магазини до края на 2012 г. и да инвестира между 25-30 млн. евро в тях. Но заради икономическата криза дойде и смяната на стратегията, като шефовете на мултинационалната Fnac решиха да ограничат загубите и да се прицелят към разширяването на веригата единствено чрез franchise.

Категории: АктуалноИкономикаКомпанииFnacPublicЕлектронни продукти мултимедии инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus