Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ФБР и гръцките дипломатически архиви

01 Март 2014 / 13:03:52  GRReporter
812 прочитания

През лятото на 1942 година специален агент на ФБР информира самия директор на бюрото Едгар Хувър за да първия голям, успех относно „гръцките работи”. Екипът му успява да влезе в консулството в Сан Франциско и да преснима гръцкия криптографски речник, който им е бил необходим в новата им тайна мисия , която тъкмо започвала: неизвестна до днес операция по подслушването на телефонни обаждания.

Поне осем години ФБР „слуша” кодираните разговори на длъжности лица от редица страни, между които и Гърция. Тайните архиви, съхранявани в стая 6527 τна ФБР не са били регистрирани никъде. Вестник Катимерини, както и швейцарските вестници Le Matin Dimanche и Sonntags Zeitung успяват да ги получат на базата на закона за достъп до информация (freedom of information Act).

За Гърция, както изглежда дейността е започнала през лятото на 1942, няколко дни след посещението на крал Георгиос Втори в Америка. Докато той заявява в Американския конгрес, че е горд, че държавата му е на страната на силната американска демокрация, създателят и директор на ФБР Едгар Хувър дава нареждания на ръководителя на специалния екип за събиране на информация в Ню Йорк да подслушва всички кодирани комуникации на гръцките служители и да ги изпраща за разшифроване.

В целия свят

През следващите години хиляди кодирани телефонни разговори са записани- тайни разговори между дипломати и членове на правителството, които са били във всички части на света: в посолството в Александрия, Лондон, Анкара, Ню Йорк, Буенос Айрес, Берн. Дори многостраничните телеграми на министър-председателя на правителството в изгнание в Лондон, Емануил Цудерос към гръцкото посолство във Вашингтон попадат в ръцете на американците. Неизвестно е дали са успели да ги декодират.

Криптографският речник, който агентът успява да преснима е по-старо издание от 1927, което вече не се е използвало от гърците. Кореспонденцията на американците показва , че агентите са се опитвали да намерят най-новата версия от 1941. В същото време, в лабораториите 17 техници са работели изключително с гръцки телеграми, опитвайки се да разбият кода. Това е група от предимно лингвисти и някои, с  докторат по философия. По-голямата част от телеграмите, се разделят по съдържание на дипломатически, военни и „горила”. Не е ясно за какво се отнася последната категория.

Освен подслушването, явно са пристъпили и към други дейности, за да се проследява движението на гръцкото правителство: няколко писма са попаднали – неизвестно как - в ръцете на ФБР,  и обработката им се е извършвала в специален отдел. Поздравителни телеграми на гръцкия консул в Сан Франциско към посланик във Вашингтон или към краля с пожелания за добра година и  незабавното освобождаване на родината, кореспонденция на френски с гръцки дипломат с негов роднина в Казабланка, дори подробности за пътуване и престой в един от най-добрите хотели в Вашингтон  на гръцкия консул- всички те са записани в „гръцките досиета в стая 6527.

Запазени са само 111 телеграми

През 1958 започва прочистване на специалната стая 6527. Между телеграмите, които вече са намали стойност са и 1500 гръцки телеграми от един осеммесечен период на 1942. Препоръката е била да се изгорят всички- нещо, което явно не е станало, защото са оцелели 111.

5000 документа, отнасящи се до всички страни от Европа и Латинска Америка, са показателни за методологията на американците, които още от тогава са създали организиран план за шпиониране дори и на съюзниците си. Изводът? Подслушванията не са започнали вчера, и не се отнасят само до враговете.

 

Категории: ФБР подслушване разшифроване гръцки дипломати Едгар Хувър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus