Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ежедневието в Кипър се променя

23 Март 2013 / 14:03:02  GRReporter
1614 прочитания

С всеки ден опашките пред банкоматите в Кипър се увеличават. Успоредно с това страната вече не се смята за благонадеждна. Британското Външно министерство препоръча на своите граждани да носят в себе си пари в брой и да се пазят от кражби. Появяват се и първите липси на пазара, а Федерацията на кипърските организации на собствениците на магазини съобщиха, че плащанията с карти  при закупуване на течни горива вече не са възможни, отменяйки по този начин уверенията  на Съюза на собствениците на бензиностанции от преди няколко дни. Все още обаче горива на острова има.

„В момента сме на дъното”. Гласът на 28-годишната Георгия Хрисанту звучи тревожно, но решително. „Има страх, но не заради вероятната загуба на материалните ни блага. Това, което ни плаши е кои са онези, които ни притискат, както и какви са нашите отговорности като общество за всичко това?” казва Георгия, която е защитила докторат и е майка на две деца, но е безработна от месец и половина.  Тя не преглъща думите си, когато става дума за отговорността на самите кипърци. Обвиненията й са с „гръцки” привкус.”Винаги сме били проницателни, но цареше шуробаджанащината. Не можеш да си уредиш час в болницата-обаждаш се на своя депутат и той ти го уреждаше. Имаш дребна трудова злополука - уреждаш си доживотно обезщетение. И освен това не произвеждахме нищо, дори и лимоните внасяме от Аржентина” допълва Георгия. „Ние, младите, критикуваме себе си и сме готови за „рестартиране” уверява младата жена, „до днес  нашето поколението беше само зрител на политическата реалност, сега обаче ще играем главна роля”.  Вече са предприети инициативи за създаването на мрежа на солидарност. „Започнахме от Фейсбук, с профил „Подкрепям местния пазар”,където производители и собственици на магазини предлагат различни оферти – например днес, в един магазин се предлагат една франзела и 1 литър мляко за 1,5 евро”.

Нейният ентусиазъм обаче не се споделя от Тасула Ховлару, пенсионирана учителка в Левкозия. „Орязването на влоговете би повлияло на живота ми, но един фалит би му навредил много по-лошо” казва тя.  „Вечни орязаха пенсиите, но го приехме без протести”. Сравнение между 1974 и сега не може да се прави. „Тогава получавахме пряка помощ от САЩ и Гърция- финансова и материална”, спомня си възрастната жена, бежанка от Китрея. „Сега ако фалираме и излезем от еврозоната , кой ще ни подкрепи в тази световна икономическа криза?” пита се тя. Опасения има и учителят Георгиос Аспрос. „Бих подкрепил това „не” ако имаше план „Б” какъвто обаче няма” казва с горчивина той.  „Децата в училище не разбират сериозността на положението”. Това според Георгиос Стояс важи и за възрастните „много хора не са осведомени за това какво представлява фалитът”. Той е създал страница във Фейсбук „Инициатива за оставане на Кипър в еврозоната”, защото това е единственото реалистично решение.

 

Промяна на климата

През последното денонощие се наблюдава промяна в климата, твърди д-р Костас Каратанасис, грък, преподавател в Кипърския университет.  „Надеждата в руснаците агонизира, а план „Б” изглежда утопичен, и хората са в паника”. Но 28-годишната Георгия заявява „Младите кипърци няма да последват примера на Гърция, няма да излязат просто по пътищата да протестират, те ще се променят наистина”.

Междувременно стана известно, че Великобритания ще изпрати група от висши експерти, които да консултират страната относно спасяването на банковата система. Начело  на групата е Том Сколар от британското Министерство на финансите. Групата идва по покана на кипърското правителство в опит да се спаси икономиката и да се избегне фалитът. Правителството одобри законопроекти за преструктуриране на банковия сектор и за създаване на Взаимоспомагателна каса, която ще спаси страната от излизане от еврозоната.

 

Категории: Кипър криза фалит орязване на влоговете опашки пред банкомати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus