Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еврото предпазва Гърция от аржентинската катастрофа

23 Май 2012 / 19:05:53  Виктория Миндова
1801 прочитания

Елизабета Пике е постоянен кореспондент на аржентинския La Nación в Италия, но покрай политическите сътресения в Гърция, тя посети Атина, за да се запознае от близо с проблемите в страната, която заплашва стабилността на цялата еврозона. GRReporter поиска нейния поглед върху развитията в Гърция, за да сподедли дали намира паралели между проблемите в средиземноморската страна сега с аржентинската криза през 2001.

Има някои доста очевидни прилики между гръцката криза и кризата в Аржентина преди единадесет години - голям държавен дълг, липса на конкурентоспособност и нарастващо социалното недоволство. Аржентина фалира, напусна долара и девалвира песото. Според Вас това вариант ли е за Гърция? Защо?

Има много прилики между това, което Аржентина преживя през 2001 г. и това, което Гърция преживява в момента. Основната разлика обаче е, че Гърция е в еврозоната. Страната е член на тази политическа институция в по-широк смисъл. В пикa на кризата,  Аржентина беше сама с песото. Това прави положението в Гърция напълно различно от ситуацията в Аржентина тогава.

Освен това, Аржентина е много по-голяма страна от Гърция. Ние имаме много повече природни ресурси от Гърция. Вие сте права, че има сходства като високия дълг, ниската конкурентоспособност, корупцията. Аржентина също получаваше външна помощ през този период, както и Гърция. Така че разбирам наличието на нарастващо недоволство срещу този вид помощ, която реално не помага.
В Аржентина имаше някакъв вид омраза срещу финансовата помощ от Международния валутен фонд, защото той даде рецепта, която не проработи. Същото е тук, в съчетание с липсата на доверие в политическите партии. Случаят на Гърция ми напомня за Аржентина, защото политиците са напълно неспособни да разрешат ситуацията. Хората са уплашени и теглят парите си от банките. Разочарованието в хората, несигурността, агонията какво ще се случи утре – всичко това го имаше и в моята страна през 2001 година.

Какви биха били последствията за Гърция и гръцкия народ, ако страната последва аржентинския модел? Кои са плюсовете и минусите на този модел?

Възможно е да има бърз растеж поради вътрешната девалвация и увеличаването на местното търсене, както и някои нови инвестиции отвън. Аз не мога да се съглася, че аржентинският модел е добър. От гледна точка на макро икономиката, няколко години след фалита беше регистриран висок икономически растеж, но реалността е, че Аржентина е все още изолирана от международните пазари, никой не заема пари на страната и въпреки високия ръст през последните години, все още има много бедни хора. Има голяма разлика между богатите и бедните в Аржентина. Има много нерешени проблеми в областта на образованието, правосъдието и така нататък. Разбирам, че някои хора тук гледат на аржентинския модел като на решение,  но той не трябва да бъде следван.

Как италианците виждат гръцката криза, тъй като и те имат фискални проблеми? Притесняват ли се от възможен "ефект на доминото"?

Хората наистина са притеснени, че гръцката криза може да предизвика ефекта на доминото, но положението в Италия е напълно различно от това в Гърция. В Гърция има политически вакум в момента. Италия, от друга страна, има ефективното правителство на Марио Монти, който има голям авторитет в ЕС. Той е бивш член на Комисията на ЕС. Италия има доста по-голяма икономика и доста повече компании, които изнасят наистина добре. Това правителство изпълни едно много ефективно фискално решение и страната ще постигне нулев дефицит през 2013 г.

Много от политиците използват фразата "Не искаме да свършим като Гърция," а назад във времето казваха "Не искаме да свършим като Аржентина." Така че италианците гледат на  Гърция и Аржентина като на примери, които не трябва да бъдат следвани.

Мислите ли че гръцката криза може да застраши страните от периферията на ЕС?

Мисля, че гръцката криза е заплаха за цяла Европа, защото ако Гърция се срине това ще има много големи последствия за Европейския съюз. Но все пак не мисля, че Италия ще фалира. Има едно притеснение, защото човек никога не знае. Има и много спекулации за бъдещето на страните в периферията на Европа, но никой не знае какво наистина може да се случи.

Смятате ли, че Италия се нуждае от финансова инжекция като Гърция?

Не, не мисля, че Италия се нуждае от специална помощ. Но трябва да признаем, че има много спекулации около бъдещето на еврозоната, което оказва натиск върху цената на заемните средства. Въпреки всичко, не мисля, че Италия се нуждае от помощен пакет.

Нуриел Рубини подсказва, че най-лесният начин Европа да преодолее кризата е да изключи пет от страните с най-тежки икономически и структурни проблеми. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

С цялото ми уважение към Нуриел Рубини, бих казала, че това предложение е напълно абсурдно.

Очаквате ли трети спасителен пакет за Гърция или ново преструктуриране на дълга? При какви условия?

Мисля, че би било самоубийство ако Европа позволи на Гърция да излезе от еврото. Това би било голям провал за целия Европейски Съюз и затова мисля, че трябва да се опитаме да направим всичко възможно, за да запазим страната в еврозоната. Не мисля, че ще има трети финансов пакет за Гърция, но определено смятам, че Брюксел ще предприеме допълнителни мерки, за да подходи към кризата по-добре отпреди.

Какъв е Вашият съвет към обикновените хора в Гърция, ако страната е на път да изпадне в неконтролиран фалит?

Съветът, който мога да дам на гърците е да запазят спокойствие, да вземат решения въз основа на разума, а не на емоциите и да не забравят, че имат една сигурна защита в лицето на Европейския съюз и еврозоната. Това е предимството, което Аржентина нямаше през 2001 г.

Категории: ИкономикаПазари Аржентина Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus