Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейският съюз не планира промяна във визовия режим с Русия и Украйна

10 Март 2014 / 21:03:29  Анастасия Балездрова
933 прочитания

Това е решението на Европейската комисия засега, подчерта европейският комисар по въпросите на морското дело и рибарството Мария Даманаки. От своя страна, гръцкият министър на туризма Олга Кефалояни заяви, че Гърция също не възнамерява да промени политиката си по отношение на издаването на визите за гражданите на Русия.

Те направиха изявленията си по време на пресконференцията след неформалната среща на министрите на туризма на Европейския съюз в Атина. По време на заседанието в музея на Акропола министрите обсъдиха новата рамка на политиката за туризма в Европа и приеха предложенията на Европейската комисия за развитието и подобрението на морския туризъм и създаването на нови работни места в сектора.

Мария Даманаки представи описаните в Аджендата за синьо развитие 14 мерки, които предприема Европейската комисия с цел да реши основните проблеми в туризма: сезонността, нестабилността, която причиняват големите политически събития, квалифицирането на персонала в туристическите компании и по-големият достъп до финансиране. „90 на сто от тях са малки и средни фирми. Необходимо е секторът да стане конкурентен и да превъзгмоне проблемите и предизвикателствата, пред които е изправен”, каза тя и допълни, че предложените от Европейската комисия мерки са съчетани с финансиране.

Даманаки описа Аджендата за синьо развитие като „опит за създаване на възможности за нови работни места и нова заетост, използвайки потенциала на крайбрежните ресурси”.

На срещата министрите обсъдиха препоръката на Европейския съюз за качество на туристическите услуги. „Прилагането му зависи от политиката на всяка страна по отделно. За съжаление, въпреки че 20 милиона европейци работят в сферата на туризма и той произвежда 10 на сто от БВП на Европейския съюз, нямаме обща политика за туризма. За Гърция обаче  качеството е оста на политиката ни в областта на туризма”, каза министърът на туризма Олга Кефалояни.

В препоръката са заложени четири основни принципи за качеството на туризма: обучение на служителите, прилагане на политика за удовлетворяване на потребителите, изготвяне и спазване на документиран план за почистване и поддръжка на обектите и оборудването и предоставяне на информация на потребителите.

„Решението за увеличаването на туристическия поток към всяка страна е предлагането на различни видове туризъм”, посочи Олга Кефалояни. „В Гърция работим за популяризирането на различни форми като културен, религиозен, круизен, медицински туризъм и други”.

По думите й 2013 е била рекордна година за гръцкия туризъм, след като страната е била посетена от над 17,5 милиона туристи, а приходите са били 12 милиона евро. „Това е повишение с 18,7 на сто в сравнение с 2012. „Възстановяването на гръцкия туризъм е вече факт, въпросът е как ще може той да донесе възстановяване и на цялостната гръцка икономика”. Според Олга Кефалояни 2014 се очаква да бъде още по-добра за гръцкия туристически сектор. 

Категории: Политика министри на туризма Европейски съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus