Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейските граждани в Гърция избират кметове и евродепутати

12 Февруари 2014 / 18:02:53  Анастасия Балездрова
1982 прочитания

2014 е година на избори за цяла Европа. За Гърция обаче това важи двойно, тъй като по същото време в страната ще се проведат и местни избори, чийто втори тур ще съвпадне с деня на провеждането на изборите за новите членове на европейския парламент.

По силата на европейското законодателство гражданите на страните-членки на Европейския съюз, сред които и българските граждани могат се кандидатират и да гласуват на предстоящите местни и европейски избори в Гърция. За тази цел те трябва да се регистрират в избирателните списъци на общините, в които живеят до 28 февруари 2014.

Местни избори

Европейските граждани имат право да гласуват за органите за местно самоуправление в общините, но не за членовете на областните съвети. В инструкциите за провеждането на местните избори, от гръцкото министерство на вътрешните работи  посочват, че право на глас имат всички европейски граждани, които:

- навършват 18 години до края на годината, в която се провеждат изборите. Следователно, право на глас имат родените до 31 декември 1996,

- нямат забрана да гласуват,

- са се вписали в изборните листи на общините, в които живеят до 28 февруари 2014.

За вписването е необходимо да представят валиден документ за самоличност (лична карта или паспорт) и да попълнят молба – клетвена декларация по образец.

Европейските граждани могат също да се кандидатират за позициите общински и районен съветник, ако спазват следните условия:

- да не им е отнето правото да гласуват в Гърция и държавата, чиито граждани са,

- да са навършили 18-годишна възраст в деня на изборите,

- да са жители на общината, в която се кандидатират.

Заедно с декларацията за внасяне на кандидатурата си те трябва да представят също:

- удостоверение, че са вписани в избирателния списък на европейските граждани в общината, където са регистрирани,

- клетвена декларация, в която да заявяват, чене са им отнети гражданските права или временното им отнемане е приключило, както и че не попадат в списъка на хората, които по закон нямат право да се кандидатират: представители на съдебната власт, офицери от армията и силите за сигурност, религиозни дейци, главни секретари и служители на общините, служители на общинските фирми.

- Фактура за платена такса в данъчно управление, с която да доказват, че са внесли в полза на държавата сумата от 50 евро. Това условие важи за кандидатите в общините с население над 100 000 души.

- Клетвена декларация, в която да посочват: своето гражданство и адреса си в Гърция, избирателния списък на общината, където са били вписани в страната, чиито граждани са, както и че не им е било отнето правото на участие в избори, че не са кандидати в друга община в Гърция, нито в друга партийна формация в същата община, че не са кандидати в друга страна-членка на ЕС, датата, от която са граждани на страна-членка на ЕС.

-  Ксерокопие на валиден личен документ (лична карта или паспорт), заверен от публична институция.

Европейските граждани ще гласуват заедно с гръцките избиратели в избирателните секции, които се определят от заместник-областните управители по места.

Гласуването може да се извърши само след представяне на валиден личен документ (лична карта или паспорт).

Европейски избори

Право да гласуват за кандидатите за евродепутати на гръцките партии  имат всички европейски граждани, ако спазват следните условия:

- да живеят в Гърция и да са навършили 18-годишна до края на годината, в която се провеждат изборите. Следователно, право на глас имат родените до 31 декември 1996,

- да не им е отнето правото да гласуват в Гърция и държавата, чиито граждани са,

- да са вписани в избирателните списъци на някоя гръцка община до 28 февруари 2014.

За да се впишат в избирателните списъци, те трябва да се явят в общината по местоживеене, да представят валиден личен документ (лична карта или паспорт) и да попълнят молба – клетвена декларация по образец.

За повече информация европейските граждани могат да се обръщат към общината, където живеят, в центровете за обслужване на граждани (КЕП) и в отдел „Избори” в министерството на вътрешните работи на телефоните:  213 1361252, 213 1361135, 213 136 1128 и 213 136 1132 и на електронните адреси: e.atmatzidou@ypes.gr, p.ponirou@ypes.gr и th.garoufalis@ypes.gr.

Българските граждани

Ако европейските граждани желаят да гласуват за политически партии и кандидати за евродепутати от своите страни те трябва да се обърнат към дипломатическото представителство на страната си в Гърция. От посолството на Република България в Атина информираха GRReporter, че до момента не са получени указания за реда и организацията на провеждане на изборите за членовете на Европейския парламент. Веднага след получаването на информация за създаването на изборна секция сайтът ще информира читателите си за начина, по който ще могат да гласуват за кандидатите на българските партии в Гърция. Важно е да се отбележи, че европейските граждани могат да гласуват само веднъж, тоест или за само за българските или само за гръцките кандидати за евродепутати.

Законните имигранти – граждани на трети страни

Категории: Политика местни избори европейски избори европейски граждани право на глас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus