Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската помощ към Кипър ще бъде 10 милиарда евро

26 Юни 2012 / 18:06:16  GRReporter
2015 прочитания

Ден, след като Никозия отправи официално искане за финансова помощ към Кипър, Европейската комисия обяви започването на преговори за уточняването на условията на икономическата програма. Говорителят на еврокомисаря Оли Рен, Амадеу Алтафаж обяви, че Еврогрупата е възложила задачата на така наречената Тройка, а цялата процедура ще се наблюдава от нейния председател, Жан-Клод Юнкер.

Решението за отпускане на финансова помощ ще бъдат прието на следващата среща на финансовите министри на страните-членки на еврозоната на 9 юли или по-рано в конферентен разговор. Амадеу Алтафаж уточни, че ако бъде решено прилагането на програма за оздравяването на финансовия сектор и бюджета на островната страна, тогава в нея ще участват Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

Според източници от Брюксел финансовата помощ към Кипър може да достигне до 10 милиарда евро, които се равняват на половината от Брутния национален продукт на страната.

В съобщение на Ройтерс, което цитира неназован източник от централата на Европейския съюз се посочва, че е възможно да бъдат отпуснати 6 милиарда евро за финансовите нужди на страната и още два милиарда за рекапитализацията на кипърските банки. Според него обаче това бил оптимистичният сценарий. Той допълнил, че реалните суми ще бъдат седем милиарда евро за покриването на държавните нужди и три милиарда за рекапитализацията на банките. Втори, също анонимен източник потвърдил за Ройтерс, че общата сума, която се очаква да получи Република Кипър е десет милиарда евро.

До момента кипърското правителство смята, че условията, които ще поставят бъдещите кредитори няма да бъдат особено тежки. В интервю за публичната телевизия РИК правителственият говорител Стефанос Стефану заяви, че засега няма признаци, че кредиторите може да поискат увеличаване на фирмения данък. Той посочи, че Кипър все още очаква отговор по отношение на отпускането на междудържавни заеми, което според него ще е „аргумент в преговорите”.

Действително, Никозия продължава с опитите да си осигури заеми от Русия и Китай. За тази цел президентът Димитрис Христофиас изпрати министъра на търговията Неоклис Силикиотис в Пекин, за да лобира.

Островната страна изпрати официалното си искане да бъде включена в европейския механизъм за подкрепа (EFSF) в понеделник с едно лаконично съобщение. „Искането ни има за цел да преодолеем опасностите, пред които е изправена кипърската икономика, особено в усилията да се справим с последствията за банките, които са засегнати от проблемите на гръцката икономика”, се посочва в него.

Действията на правителството и президента Христофиас бяха подложени на остра критика от страна на всички партии, с изключение на управляващата АКЕЛ. Техните лидери обаче участват в свиканото от президента заседание, на което той ги информира за състоянието на кипърската икономика.

Централната банка на Кипър приветства решението на кабинета. „Необходимо е още да се предприемат всички необходими мерки, за да се ограничат в бъдещето възможни негативни влияния, вследствие на дейността на кипърски банки в други държави”, подчерта нейното ръководство.

Категории: ПолитикаИкономика Кипър европейски механизъм за подкрепа заем Тройка Русия Китай
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus