Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската комисия препоръчва ускоряване на реформите

27 Юли 2013 / 16:07:50  GRReporter
909 прочитания

Според високопоставен европейски чиновник структурните промени трябва да се ускорят, особено при въпросите, свързани със заетостта държавните служители, държавната администрация, данъчните реформи, отварянето на затворените професии, където все още има съпротива от организирани интереси.

Същият служител говори за закъсненията в данъчните приходи и за определено превишаване на разходите в сектора на здравеопазването  и отбеляза, че с гръцките власти е договорено вземането на 20 структурни мерки за решаването на проблема. Както поясни, предвижда се максимален предел на фармацевтичните разходи за 2013 и здравната каса ще обезщетява само до тази граница.

Що се отнася до работещите в държавния сектор, има напредък по отношение на количеството, но все още има нужда  за напредък по отношение на качеството. От края на 2010 до края на 2012 са напуснали 120 000 души, тоест по-голямата част от 150 000, които трябва да напуснат до края на 2015. Чиновникът подчерта, че в края на септември ще трябва да се включат с плана за мобилност други до 12 500 служители, за да бъде постигната целта от 25 000 до края на годината.  По темата за преместването на 4200 държавни служители той разкри, че във вторник правителството ги е информирало, ще  трябва да се промени законът. Относно служителите, те ще бъдат акредитирани и ако имат качества за други сектори  ще бъдат прехвърлени, а онези, които не успеят да преминат тестовете и не намерят работа в други области- ще бъдат съкратени В централата на комисията са изразили безпокойство за развитието в правосъдието, където има голямо закъснение в издаването на присъдите.

Намаляване на ДДС

За намаляването на ДДС за заведенията за хранете източникът подчерта, че общото финансово положение , което е положително, позволява прилагането на мярката временно от 1 август до края на годината и цената на тази мярка ще бъде покрита от разходите за отбрана.

Освен това каза, че през есента се очаква  реформа в данъчното облагане на недвижимите имоти, което ще замести съществуващото законодателство.

Относно развитието на приватизацията европейският чиновник заяви, че има напредък при Националния тотализатор ОПАП и при Националната газопреносна компания, но не и при Националната газова компания, и спомена, че за 2013 целите няма да бъдат изпълнени и дупката, която ще възникне, ще трябва да се покрие през 2014. Той пресметна, че недостигът  от приватизацията тази година ще достигне 1 милиард евро, и може да бъда покрит от ускоряване на процедурите за железопътната компания и за пристанищата, и подчерта, че целта до 2020 са 50 милиарда евро.

Той отдаде непостигането на целите и липсата на международен интерес на предпазливостта, която до скоро съществуваше за оставането на Гърция в еврозоната.

Банките

Относно развитието в банковия сектор служителят на ЕК каза, че рекапитализацията на четири големи банки е приключила и от тях сега се очаква да подкрепят възстановяването на икономиката чрез увеличаване на предоставянето на кредити.

Добави, че до края на септември банките трябва да внесат в Комисията планове за преструктуриране, а до края на годината ще имат стрес тестове, чиито резултати ще станат известни в началото на 2014.

Безработицата

Безработицата е най-важният проблем, тя достига 27% и се вземат мерки за създаването на програми за около 50 000 безработни през второто полугодие на 2013, с финансиране от структурните фондове на Европейския съюз, както и програми за 350 000 младежи.

Положителен елемент е подобряването на финансовото приспособяване.За 2012 чиновникът заяви, че началният дефицит е бил 1,3%, по-добър от 1,5% колкото е предвиждала комисията, а за 2013 на базата на данните на юни чиновникът призна, че страната се намира на „добър път”.

Оптимизъм

Източникът от Европейската комисия изрази убеждението си, че с напредъка в прилагането на програмата ще има положителен завой, с увеличаването на инвестициите не само от Европейския съюз, но и от трети страни- като Русия и Китай. Той подчерта, че още има финансова дупка в програмата в размер на 3,8-4 милиарда евро до края на 2014, която се образува главно от отказа на централните банки от еврозоната на  удължат срока на облигациите, които притежават, тема, която се очаква да се реши през есента.

Във всеки случай, тази дупка може да бъде покрита по различни начини- с нови кредити или очаквания резерв от рекапитализацията на банките.

Категории: Европейска комисия рекапитализация безработица програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus