Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската инвестиционна банка финансира 1700 частни предприятия през 2011

20 Февруари 2012 / 18:02:06  Виктория Миндова
1172 прочитания

1700 малки и средни предприятия са се възползвали от програмите финансирани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през миналата година. Институцията е участвала в съфинансирането на проекти на малки и средни предприятия с Националната банка на Гърция. На нея е отпуснала 250 милиона евро нисколихвен заем, както и на Панкритската банка, която е почерпила 70 милиона евро за същите цели. Новината съобщи заместник-председателят на Европейската централна банка Плутархос Сакеларис на годишната пресконференция за дейността на институцията в Гърция.

Европейската инвестиционна банка е съдействала в създаването на нови инновационни структури, които улесняват финансирането на проекти в кризисната обстановка. “За първи път субсидиите от структурните фондове на Европейския съюз се използват като гаранции към Европейската инвестиционна банка, за да отпусне нисколихвени кредити на гръцките банки. Тези нови програми дават възможност за много по-бързо усвояване и ефективно на европейските средства, като подкрепят реалната икономика”.

Изолирането на банките от международните пазари накара Гърция да потърси алтернативни източници на средства, които могат да дадат глътка въздух на постоянно свиващата се гръцка икономика. 2011 беше трудна, но и изключително успешна за проектите финансирани ЕИБ в Гърция, заяви Плутархос Сакеларис.

Той подчерта, че докато не се приключи със слуховете за излизане на Гърция от еврозоната, големите инвеститори няма да се върнат в страната. “Най-големият враг на инвестициите е несигурността и затова трябва да се спрат спекулациите за изход на страната от валутния съюз” бе категоричен банкерът. Сакеларис заяви, че е оптимистично настроен към изхода от кризата без да отрече, че в момента ситуацията е много кризисна. Пред GRReporter той настоя, че Гърция е направила много сериозни усилия, главно в последните месеци, които не остават незабелязани в Европа. “Погледнете само работата в последните седмици, които извърши гръцкото управление. Това е причина да сме оптимисти”.

От 1991 до днес Европейската инвестиционна банка е инвестирала в Гърция почти 2,7 милиарда евро за строежа на столичното метро. През 2011 банката е финансирала обновяването на отсечката Омония-Пирея на градския електрически влак с 250 милиона евро. Други 310 милиона евро са били отпуснати на Националната електрическа компания (ДЕИ), за да модернизира производството си на електроенергия с нови съоръжения, които са приятелски настроени към околната среда. Част от средствата са използвани за създаването на производствен център захранван с природен газ, а другата част е била вложена в оптимизиране на дейността на електроразпределителната мрежа.

През 2012 Европейската инвестиционна банка се очаква да инвестира главно в публични проекти. В най-кратки срокове трябва да бъдат отпуснати средства за ремонт на училищни сгради в района на Атика, централна Македония и остров Крит. В средна Македония и Солун банката ще финансира проекти свързани с управлението на отпадъците, а в Патра и Ираклио ще подпомогне местното самоуправление да ремонтира сградите на местните съдилища, които според запознати са в отчаяно състояние.

На критиките, че тези средства са само капка в морето и са недостатъчни за осезателното стимулиране на предприемачеството в Гърция, Сакеларис отговори: “Може да са капка, но все пак е нещо. 2011 беше много трудна за инвеститорите в Гърция. Ако всеки един в страната допринесе с каквото може – капка по капка, море става”.

В същото време Международният валутен фонд излезе с доклада за устойчивостта на гръцкия външен дълг, според който 2011 ще завърши с 164% от БВП външен дълг, предава Wall Street Journal. За ефекта на оздравителната програма фондът предвижда, че през 2020 нивото на гръцките държавни задължения ще достигне 129% от БВП, вместо 120% от БВП, каквито са надеждите на Европейската комисия. Часове преди решенията на съвета на финансовите министри от еврозоната за бъдещето на финансовата помощ към Гърция, Атинската борса завърши отново с положителен резултат в сравнение със сесията от петък. Главният показател се покачи с 0,18% и дневният оборот досстигна 98 милиона евро. 

Категории: ИкономикаЕИБПазари финансиране проекти МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus