Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка отпуска 15 - 20 милиарда евро на гръцкия банков пазар

18 Март 2012 / 15:03:20  GRReporter
1207 прочитания

Допълнителна ликвидност в размер на 15 - 20 милиарда евро за местния банков пазар ще отпусне Европейската централна банка в изпълнение на решението си да увеличи стойността на ценните книжа, които са депозирали гръцките финансови институции за набавяне на ликвидни средства.

Този ход представлява едно много положително послание, изпратено от Европейската централна банка към пазарите относно перспективите на гръцката икономика след приключването на процедурата PSI и прилагането на спасителната програма.

При това то идва в момент, когато пазарът буквално се задушава, а банките се намират под голям натиск след PSI+. Очаква се това решение да даде глътка въздух  на проблемите с ликвидността.

Повишаването на оценката се отнася за ценни книжа, получени от банките в рамките на пакетите с икономическа помощ за финансово кредитната система, с цел укрепване на тяхната ликвидност.

Капиталите, отпускани от Европейската централна банка като заеми на гръцката банкова система, зависят от цената, която смята за справедлива евросистемата.

Търговската стойност на гаранциите, внесени в Европейската банка, ще бъде орязана, за да се получи сумата, която може да бъде дадена като заем.

На настоящия етап гръцките банки могат да вземат заем главно чрез извънредния механизъм за подкрепа на Банката на Гърция, тъй като понижаването на кредитния рейтинг на страната заради PSI ги отстрани временно от заемите на Европейската централна банка.

Въпреки това перспективите за ликвидността, получена чрез евросистемата, са положителни, тъй като това отстраняване е временно, а не е изключено обезценяването на облигациите да се неутрализира и подобри в близко бъдеще.

От друга страна, ще настъпи облекчение от очакваното връщане на депозити в системата, тъй като премина опасността от неконтролиран фалит след успешното приключване на PSI.

Същевременно кредиторите, закупили застраховки срещу фалит (CDS) за гръцките държавни облигации, ще научат в понеделник каква сума ще получат след активирането им, а съответният търг се очаква да успокои тревогите на пазарите по този въпрос. Смята се, че притежателите на застраховки срещу фалит ще получат общо около 2,5 милиарда долара в следващото „действие” от преструктурирането на гръцкия дълг – една процедура, за която преди време доста високопоставени служители се тревожеха, че може да доведе дори до срив на еврото.

Най-голямото опасение бе, че активирането на застраховките срещу фалит ще предизвика верижна реакция с непредвидими последствия.

«За първи път се случва нещо подобно в страна от еврозоната. Това е голямо събитие, ако си спомним откъде тръгнахме. Направихме завой от 180 градуса: Европейската централна банка не би искала това да  се случи», коментира анализатор в лондонска банка.

Въпреки това плащането на застраховките не се очаква да предизвика хаос, както първоначално се бояха политиците от еврозоната и Европейската централна банка, тъй като представлява капка в морето в сравнение със загубите, които отчетоха кредиторите от програмата за обмяна на облигации (PSI).

Въпреки успешния PSI обаче, крайната сума, която ще получат притежателите на CDS се очаква да покаже, че пазарът вярва, че преструктурирането на гръцкия дълг не е осигурило фискалната стабилност на страната.

«Мнението на пазара е, че докато отписването на 100 милиарда евро дълг е положителна стъпка, страната се намира отново в началото, факт, който показва, че ще бъде много трудно да направи жизнеспособен дълга си», коментира Гари Дженкинс, директор на Swordfish Research.

Търгът в понеделник

В понеделник купувачите и продавачите на CDS ще участват в сложен търг, на който облигациите ще се купуват и продават, така че да се определи една крайна цена, или „процент за обратното придобиване” на гръцките облигации.

Въз основа на този процент, притежателите на CDS ще получат пари в брой, които ще ги компенсират за загубите, които са претърпели след обезценяването на номиналната стойност на притежаваните от тях облигации.

Въз основа на текущата цена на гръцките облигации, очаква се процентът за обратно придобиване да се оформи на 23%, което означава, че един притежател на застраховки срещу фалит на стойност 10 милиона долара ще получи 7,7 милиона долара от този, който му е продал застраховките.

Общата нетна компенсация би могла да възлезе на 2,5 милиарда долара, въз основа на нетната стойност на издадените CDS, или на 3,18 милиарда долара според Централния депозитар и Депозитарния тръст и клиъринг корпорация (Depository Trust & Clearing Corporation - DTCC).

«Търгът ще даде на всички възможност да се отърват или да купят голямо количество ценни книжа на добра цена», казва пред „Ройтерс” Майкъл Хейдън-Търнър от Citigroup.

Окончателните резултати от търга се очаква да бъдат оповестени в понеделник следобед, а крайните плащания ще се осъществят на 26 март.

 

 

 

Категории: притежатели на застраховки срещу фалит CDS Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus