Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка критикува мерките за регулиране на финансовите задължения на Кацели

14 Януари 2010 / 11:01:59  GRReporter
789 прочитания

Сериозни критики бяха отправени към съдържанието на двата проектозакона за регулиране на финансовите задължения на стопански дружества и домакинства  от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според европейските специалисти ако двата нови закона се приемат в този в настоящия си вид ще имат точно обратен на желаният ефект. Приложението им може да застраши ликвидността на пазара не само в Гърция, но и зад граница, освен това мерките противоречат на принципите на свободната пазарна икономика.

В доклада си Европейската централна банка приканва гръцкото правителство преустанови процеса на обществено обсъждане на двата законопроекта, за да се даде възможност на компетентен национален орган (в случая Министерството на икономиката развитието и търговското корабоплаване) да се запознае със становището на европейските финансови специалисти. Основна заплаха според ЕЦБ е, че ще се създадат стимули за поощряване  некоректните платци, което в доклада е определено като „морален риск” (moral hazard).

От своя страна управлението на Министерството на икономиката развитието и търговското корабоплаване в лицето на министър Лука Кацели предприе диаметрално противоположни действия, като в сряда внесе на първо четене в парламента проектозакона за регулиране на финансовите задължения на стопански дружества. В официално съобщение Министър Кацели отбелязва, че препоръките на ЕЦБ са взети в предвид и не съществуват никакви рискове от финансова нестабилност с въвеждане на проектозакона.

Едни от основните забележки в доклада на Европейската централна банка са свързани с по-ясно и конкретно формулиране на критериите, на които трябва да отговарят предприятията-длъжник, за да се възползват от предимствата на новия закон. Друга забележка на европейските финансисти е свързана с факта, че периода на отложените плащания според новия закон ще създадат сериозни проблеми в секюритизацията на кредити и осигуряване на добра ликвидност на активите им. Заплаха за бизнес климата в Гърция се смята и заличаването на данни от списъка на некоректните платци „Тиресия”.

Категории: ПолитикаИкономикаОбществоПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus