Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската администрация струва на данъкоплатците между 92 и 750 милиарда евро

01 Април 2014 / 10:04:17  Анастасия Балездрова
935 прочитания

В навечерието на изборите за членовете на новия Европейски парламент гръцката столица бе една от спирките на кампанията Free Market Road Show, което организират либералите либерали от Европа и САЩ от 26 март до 12 май.

„Данъкоплатците в Европа плащаме 92 милиарда евро на бюрокрацията в Брюксел, за да създава законодателство, което намалява конкуретността и възможностите за икономическо развитие”, заяви доцентът по икономика и президент на института „Фридрих А. Хайек” във Виена Барбара Колм.

Тя разкритикува липсата на прозрачност относно обезщетенията на евродепутатите и заплатите на чиновниците в европейската администрация и призова за намаляване на броя на еврокомисарите. „Не е необходимо всяка държава да е представена от един комисар. Всичко това създава една огромна бюрократична система, която непрекъснато произвежда законодателство, което на свой ред пречи на свободното икономическо развитие. Европейският съюз е инструмент, а не държава”, подчерта тя.

Колм призова европейските граждани да отхвърлят традицията за ниска активност на участието в европейските избори и да гласуват. Според нея предизвикателствата, пред които са изправени европейските държави не са никак малко. „Бомбата с пенсиите, цената на социалната държава, имиграцията и пазарите на работа, образованието и безработицата сред младежите, липсата на конкуретнтност и производителност, дълговата криза и еврото са основните от тях”.

Според българския икономист и философ проф. Красен Станчев обаче 92-та милиарда евро са само административната цена на европейската администрация. „През 2001 тя беше 535 милиарда евро. След това промениха методиката на изчисление. Смятам, че днес плащаме между 750 – 800 милиарда евро за нейните разходи”, каза той.

Красен Станчев посочи, че икономическият възход на Европейския съюз се дължи на факта, че страните-членки са провели структурни реформи в икономиките си още преди членството си в него. Той се позова на примера на България, която след 1997 е преминала през най-дългия период на просперитет от обявяването на независимостта си до днес. „През този период тя не само удвои своя Брутен вътрешен продукт, той достигна до 225 на сто”, каза той.

В същото време той разкритикува европейските лидери, че в хода на времето са се отдалечили от проблемите, пред които са изправени всекидневно гражданите на ЕС като имиграцията, правата на различните видове малцинства, ограничаването на религиозните свободи и възхода на националистическите и крайнодесните партии. „Така се получи вакуум, който бе запълнен от популистите”, посочи той.

В заключение Красен Станчев заяви, че за да просъществува, през следващите години Европейският  съюз трябва да се превърне в зона за свободна търговия.

Лидерът на гръцката партия Либерален алианс и кандидат за кмет на Атина на предстоящите общински избори Григорис Валианатос изброи всички въпроси, свързани със спазването на фундаменталните човешки права, на които Гърция и Европа все още не са дали отговор.

„Доколко в Европа се прави разлика между имигрантите и бежанците? Как основни човешки права са поставени пред предизвикателство от страна на религиозния фундаментализъм, как се отнасяме към ромите, работниците в сексуалната индустрия и гей-общността? Какво е отношението ни към узаконяването на ползването на някои видове наркотици, какво е за нас тероризмът и дали някои от осъдените за терористични действия действително са терористи или хора, които възразяват за нещо по съвест. Какво е национализъм? Всички тези и много други въпроси  са неразривно свързани с фискалната ни програма”, заяви Валианатос . Той изрази убеждението си, че ще спечели кметското място в Атина и ще даде конкретни решения на посочените въпроси, които са заложени в „най-прогресивната предизборна програма, която е била правена някога в Гърция”.

Категории: Политика Европейски съюз либерали евроизбори Барбара Колм Красен Станчев Григорис Валианатос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus