Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейска подкрепа за Гърция с гарант МВФ

11 Февруари 2010 / 21:02:53  GRReporter
877 прочитания

Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз подкрепиха Гърция в стремежа й да реформира публичните си финанси, да приложи Програмата си за стабилност и в крайна сметка да излезе от икономическата криза, в която е затънала в момента. Те обаче не се обвързаха с каквато и да било финансова помощ - било тя двустранна, тристранна, или групова. В същото време стана ясно, че резултатите от усилията на гръцкото правителство да сложи точка на разхищенията ще се следи внимателно от надзорна тройка от представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.
    Ако това се случи, Гърция ще е първият случай в европейската история, когато МВФ ще се намеси в контролирането на икономиката на страна-членка. Междувременно все повече подкрепа намират слуховете, че вицепрезидентът на Европейската централна банка Лукас Пападимос ще бъде назначен за специален пратеник на ЕС в Атина с пълномощия да следи за изпълнението на финансовите ангажименти на Атина.
    Всички гръцки медии изразяват огорчение, че подкрепата за Гърция от страна на Европейския съюз засега е само политическа.  Повечето издания акцентират върху строгите условия, наложени от Брюксел. Ето някои заглавия на утрешните издания. Вестник Катимерини: Подкрепа чрез надзор за Гърция. Вестник Етнос: Подкрепа от Европейския съюз чрез ноу-хау на Международния Валутен Фонд.  Вестник Та Неа: Европейска подкрепа с троен контрол.
    За разлика от медиите, правителството изглежда доволно от днешното решение на Брюксел. То е готово да направи всичко, така че Гърция да си сътрудничи с Международния валутен фонд, с Европейския съюз и Европейската централна банка, за да стабилизира обществените си финанси. “Гърция има нужда от психологическа и политическа подкрепа. Никога не сме молили за финансова помощ”, заяви премиерът Георгиос Папандреу в интервю за френския Монд. Все пак пред гръцките журналисти, акредитирани в Брюксел той призна: “Международният валутен фонд разполага с ноу-хау как се действа при такива кризи. Европейският съюз не разполага с такова ноу-хау. За нас ще бъде много полезно сътрудничеството с фонда, за да можем да осигурим прозрачност при изпълнението на бюджета”.
    Атинската борса реагира с нервна сесия на решението на европейските лидери и в крайна сметка приключи с минимален спад, за да покаже, че политическата подкрепа засега няма стойност пред инвеститорите на гръцкия пазар.
 

Категории: ЕС подкрепа за Гърция МВФИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus