Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Европа започва да губи търпение с гръцката драма

09 Май 2012 / 12:05:18  GRReporter
1441 прочитания

“В Гърция трябва да знаят, че няма алтернатива на програмата за реформа, ако иска да остане в зоната на еврото”, казва пред германското издание Handelsblatt членът на управителния съвет на Европейската централна банка Грег Асмусен. Финансистът е добре запознат с настроенията в Европа и от неговото изявление личи, че кредиторите на Гърция не са готови да чакат още дълго страната да намери икономическата си идентичност. Асмусен дълго време е бил дясната ръка на германския финансов министър Волфганк Шойбле, а днес заема позицията на главен икономист на Европейската централна банка – пост, който доскоро принадлежеше на Юрген Старк.

Много анализатори отчитат, че Асмусен изразява позицията на самия председател на европейската финансова институция Марио Драги и Гърция трябва да се вслуша много внимателно в думите му. Ако се вникне между редовете, Амусен не пряко отговаря на Алексис Ципрас, който в деня на поверяването му на мандат да свика правителство започна да разпраща писма, с които отказва да проведе съгласуваните реформи и изисква нова оздравителна програма.

В същото време държавното управление и представителите на финансовата система в Кипър са изправени на нокти, защото още не е ясно накъде ще духне вятъра на промените в Гърция. Финансовият министър на островната страна Васо Сиарли призова гръцките политици да проявят здрав разум и хладнокръвие, “за да не загубим това, което сме постигнали до днес”. Тя подчертава, че всеки трябва да поеме отговорността според позицията, която заема, за да се достигне до положителен резултат. Политическата несигурност в Гърция засяга сериозно кипърската финансова система, а черната дупка в балансите на местните банки, която се образува след окастрянето на дълга от PSI се увеличава допълнително от скока на необслужваните кредити. Трите кипърски банки с най-голям проблем поради задълбочаването на гръцката криза са Банка Кипро, Народната банка и Елиники банка. Те имат нужда общо от 20 милиарда евро рекапитализация, като междувременно са се заели да намалят максимално оперативните си разходи.

Категории: ИкономикаПазари криза Гърция Европа Амусен ЕЦБ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus