Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа ще отдели 50 милиарда за рекапитализация на гръцките банки след PSI

21 Февруари 2012 / 22:02:59  Виктория Миндова
1236 прочитания

50 милиарда евро ще е сумата, която Европа ще предостави на Гърция за рекапитализация на местните банки. Това заяви финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос на пресконференция след срещата на Юрогруп, на която обясни параметрите, в които ще се движи новият договор за финансова помощ. Той определи решенията от срещата на финансовите министри в еврозоната за най-важните в историята на Гърция в следвоенния период. За последстията от липсата на съгласие от срещата Венизелос цитира скорошния доклад на Института по международни финанси, който описва като “катастрофален” сценария, ако Гърция не бе получила помощта. Новият договор от друга страна бе определен като “положително развитие, което ни дава нова надежда”.

Това, което бе договорено сутринта в Брюксел е базата, на която трябва да изградим нов национален план за оздравяване, подчерта министърът. Венизелос обясни, че на последната среща на Юрогруп са били проведени много и различни паралелни преговори. Темите, които са били засегнати са както процеса PSI за намаление на гръцкия външен дълг, така и преговорите с надзорната тройка за нужните мерки за фискална консолидация и структурни промени. “Важно е, че след дълги години порочни практики сме щастливи днес да кажем, че сме премахнали от гърба на бъдещото поколение над 107 милиарда дълг”. Той подчерта, че от вторник частните инвеститори ще знаят каква е рамката на PSI програмата, а до края на седмицата ще излезе и официалната оферта. Венизелос каза, че тя няма да се различава от начално обявената, а за задълженията по договорът каза: “Ще сме коректни и ще си испълним ангажиментите”.

Нотка на ликуване показа лидерът на дясната Нова Демокрация Андонис Самарас след одобряването на финасовата помощ от 130 милиарда евро. Той определи решението на Юрогруп като положително и важно като подчерта, че Нова Демокрация е изиграла решаваща роля за успеха на европейския фронт. “Без положителният ни вот, днес нямаше да има нито програма за намаляване на гръцкия външен дълг, нито договореността на новия заем”. Самарас подчерта, че в условията на новия договор се крие и разликата в позицията на дясната партия, която през 2010 гласува против първия Меморандум за финансова помощ. Според него със споразумението за новия договор за заем се приключва един цикъл на несигурност и неяснота, която е предизвикана от управлението на ПАСОК през последните две години. Самарас очаква новата финансова програма да бъде подкрепена от мерки за намаляване на рецесията. “Без мерки за икономически ръст и развитие, както вече всички признават нито фискалните цели ще могат да бъдат изпълнени, нито дългът ще стане дългосрочно устойчив”. В заключение лидерът на гръцката дясна партия заяви, че Нова Демокрация ще се бори за възвръщане на икономическия ръст.

Главната секретарка на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига поде познатата песен срещу капиталистическия свят и политиката на еврото. Тя заяви, че одобрението на втората помощ за Гърция очертава катастрофата за страната. Според нея кризата само ще се задълбочи, а джобовете на народа ще се изпразнят напълно. “Какво да прави народът с първичните бюджетни излишъци при положение, че ще има огромен дефицит в ежедневието си”. Папарига подчерта, че ако правителството не успее да възвърне гръцката икономика към положителен ритъм, то дефицитът отново ще започне да се увеличава и това ще бъде окончателният ад за народа. 

Категории: ИкономикаПазари Венизелос договор за финансова помощ Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus