Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа отрича сценариите за преструктуриране на гръцкия външен дълг

11 Април 2011 / 09:04:38  GRReporter
1986 прочитания

Гърция ще реши проблемите си без преструктуриране на дълга, смята европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен. "Ние продължаваме да изключваме възможността за преструктуриране на гръцката дълг. Има убедителна програма от реформи, които се прилагат от гръцкото правителство", каза Рен. Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише от своя страна подчерта, че оздравителната програма на Гърция, одобрена от международната общност и институциите на Европейския съюз се прилага и това има най-голяма важност в момента.

Европа е категорична, че преструктуриране на външния дълг няма да има. След четири дни информационно затъмнение, в началото на тази седмица в гръцките медии избухнаха поредица от опровержения на слуховете, които плъзнаха скоро, че окастрянето на гръцкия дълг е неизбежно. Дори германският финансов министър Волфганг Шойбле, известен с резервираността си към Гърция заяви, че страната осъществява една изключително трудна програма за фискална консолидация и структурни промени и е на прав път. Независимо от това, Шойбле казва, че Германия следи от близо развитията в страната и не всички от тях са позитивни, но все още е рано да се говори за дългово преструктуриране.

Лука Пападимос, който е съветник на гръцкия премиер Георгиос Папандреу също се обявява срещу окастрянето на дълга тип haircut на гръцките държавни облигации в ръцете на кредиторите. Той е категоричен, че първи приоритет на правителството е на всяка цена да осъществи стриктно оздравителната програма предначертана от тройката и определена в Меморандума за финансова помощ. Това ще й помогне да покрие кредитните си задължения на време и няма да се наложи преструктуриране на дълга.

В същото време се очаква и преоценяването на бюджетния дефицит на Гърция, който има опасност да дерайлира съвсем програмата за фискална консолидация. Новата по-висока стойност на дефицита се очаква да  надмине 10% от БВП, а някой дори предвиждат 10,6% от БВП. Според данните в края на миналата година страната приключи с дефицит от 9,4% от БВП, а след това представителите на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия направиха малки корекции и той бе преоценен на 9,6% от БВП. Правителството тържествуваше, че свиването на бюджетния дефицит за една година с цели шест процента е най-успешната фискална консолидация постигана в Европа, но явно бяха избързали с изводите.

Правителството е принудено да вземе допълнителни корегиращи действия, за да обезвреди ефекта от повишения дефицит. Това е признал високопоставен правителствен представител пред агенция Ройтерс, който заявява, че дефицитът може да достигне и 10,7% от БВП. Финансовият министър Георгиос Папаконстантину също вече не отрича,че ще има промяна в размера на бюджетния дефицит, но не иска да коментира конкретния му размер докато на Юростат не оповести официалните стойността към края този месец.

Категории: ИкономикаПазари външен дълг преструктуриране Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus