Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа да не препраща искащите убежище обратно към Гърция, поиска Амнести Интернешънъл

23 Март 2010 / 00:03:33  GRReporter
1090 прочитания

Връщането на искащите убежище обратно в Гърция от други европейски страни-членки на Дъблинския договор, трябва да престане веднага, алармира докладът „Капанът Дъблин 2 – връщане на искащите убежище обратно в Гърция” на Амнести Интернешънъл, който беше представен днес в Атина. В доклада за 2009 г. Амнести Интернешънъл отбелява, че правата на хората, които биват върнати обратно в Гърция се пренебрегват и една от опасностите е държавата да ги върне обратно по места, където вероятно ще ги преследват.

Докладът изтъква неспособността на гръцките власти да подсигурят справедлива процедура за получаване на убежище. В недостатъците на системата са липсата на достъп до процедурата за подаване на молба за убежище, достъп до справедливо изслушване на молбата за убежище, липса на правни консултанти, преводачи и информация, а условията на задържане са в повечето случаи много лоши. Също така има данни за насилствени екстрадации към Турция. Освен това липсата на сгради за подслон на искащите убежище и на достъп до медицинско обслужване нарушават елементарните икономически и социални права наискащите убежище, заяви директорката на гръцкия филиал на Амнести Интернешънъл Георгия Трицбиони.

Още от месец април 2008 г. Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) съветва останалите държави-членки на ЕС да спрат да връщат изкащите убежище към Гърция заради сериозните пропуски в процедурата за искане на убежище в страната. Според проучване на Амнести Интернешънъл, която бе проведена от септември 2008 г. до февруари 2010 г. положението се е влошило, но въпреки данните за сериозни нарушения на човешките права през първите десет месеца на 2009 г. от страни като Австрия, Белгия, Дания, Швейцария, Норвегия, Холандия и Финландия в Гърция са били върнати 995 души искащи убежище. В изследването на Амнести Интернешънъл са взети интервюта от 90 души от Судан, Афганистан, Иран, които са били върнати от Англия, Холандия, Белгия и от други държави, разказа изследователката Виктория Банди.

Въпреки че политическият климат в Гърция сега е по-добър от предишните години – има желание от страна на правителството за действие, настроенията в самото общество са много по-обтегнати и станахме свидетели на случаи на крайни расистични прояви. По тази прична и искането европейските държави да престанат да изпращат обратно в Гърция искащите убежище в момента е по-актуално от всякога, заяви директорът на гръцкия филиал на Върховния комисариат на ООН за бежанците Георгиос Царбопулос.

Според съществуващите статистики процентът на одобрените молби за получавне на статут на бежанци става все по-малък през последните години. Пътуването на имигрантите от Азия и изтока към Европа, апочва обикновено от Гърция като преди това са преминали от Афганистан в Пакистан, Иран и Турция. В Гърция е най-нисък процента на искащите убежище, които получават статут на бежанци – през 2008 г. е бил 0,2% според Евростат.

 

 

 

Категории: АктуалноОбществоимигранти бежанци Дъблин 2 ООН Амнести Интернешънъл
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus