Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Евромилиони за трансгранично сътрудничество

23 Септември 2012 / 14:09:43  GRReporter
2257 прочитания

Европейският съюз одобри 8,5 милиарда евро за финансирането на програмите за трансгранично сътрудничество в рамките на европейското териториално сътрудничество за периода 2014-2020 г., както съобщи ръководителят на Специалната служба за ръководство на оперативните програми на северните граници и Балканския полуостров (INTERREG) Констандинос Христодулу.

Според него през последните седем години между 2005 и 2012 г. икономическите ползи за Гърция от осъществяването на проектите в рамките на трансграничното сътрудничество са огромни. Само за последните години в Гърция, през INTERREG са усвоени като цяло 600 милиона евро за изпълнението на проекти, за развитието на инфраструктурата в конкретното трансгранично сътрудничество, както и за финансиране на дейности, които се отнасят до трансграничното сътрудничество, развитието на връзките между институции, общини, болници, университети и др. в съседните държави

Христодулу заяви:"Програмите на Европейското териториално сътрудничество засилват икономическата и обществената кохезия и стимулират балансираното развитие на конкурентността, а едновременно с това Европейското териториално сътрудничество допринася за трансформацията на европейските региони в силни икономически и социални полюси, чрез финансирането на съвместни дейности". Според него целта е засиленото развитие и повече работни места за всички региони на Европейския съюз чрез промоцирането на трансграничното, междудържавно и транс регионално сътрудничество, а успоредно с това се осъществяват общи управленски планове в съседните европейски държави, които се отнасят до управлението на сухоземни и водни ресурси, например реките.

Както споменава К. Христодулу по трансграничната Програма за европейско териториално сътрудничество "Гърция-България 2007-2013" са одобрени  от Европейската комисия програми с общ бюджет 132 318 963 евро, от които 112 471 118 евро  (85%) произлизат от Европейската каса за регионално развитие, а останалите 19 847 845 евро (15%) са национално участие.

Избраните области по програмата са областите Източна Македония-Тракия (окръзи Еврос, Кавала, Ксанти, Родопи и Драма) и Централна Македония (окръзи Солун и Серес)  в Гърция, както и области Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково в България. Окръг Кавала е включен в програмата като прилежаща област.

Успоредно с това са одобрени и се изпълняват стратегически проекти и дейности, с бюджет 30 милиона евро, между Гърция и Бившата югославска република Македония, които се отнасят до окръзите Серес, Пела, Килкис и Флорина и имат за цел развитието на сътрудничеството на съседните планински области на двете държави

" Европейското териториално сътрудничество представлява цел на Политическата кохезия и предоставя рамки за обмяна на опит между институции от различните държави на регионално и местно ниво чрез осигуряването на регионална кохезия и засилване на конкурентността, както и подобряване на живота на хората, които живеят в тези области", подчертава К. Христодулу.

Категории: трансгранично сътрудничество Гърция България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus