Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еврокомисията тръгва по следите на CDS-спекулантите

17 Май 2010 / 17:05:24  GRReporter
1609 прочитания

Европейската комисия започва разследване на въпроса до каква степен и дали въобще може да се говори за спекулативни игри с пазара на гръцките CDS книжа или с други думи рисковата премия върху държавния дълг. Това бе обявено от комисаря по вътрешните пазари и услуги към Европейския съюз Мишел Барние. Френският комисар каза още, че в най-скоро време ще се гласува нова законодателна рамка на пазара на CDS книжата, който ще осигури прозрачност и стабилност на европейските финансови пазари.

„Тези хора не обичат да търгуват наяве,” коментира Барние търговците на рисковите премии върху публичните дългове на държави в затруднения. Търгуващите с този тип книжа ще трябва задължително да се регистрират, като част от мерките за повишаване на прозрачността на финансовите пазари. В статия на агенция Bloomberg  се казва, че Еврокомисарят подчертава нуждата оценителните агенции за кредитен рейтинг също да се подчинят на правилата на  прозрачност. През юни тази година се очаква да влезе за гласуване предложението за начина действие и работа на оценителните агенции в страните от ЕС, а през декември за търговията с CDS книжа.

В същото време гръцкия премиер Георгиос Папандреу заяви за германското издание Handelsblatt, че той заедно с френския президент Николас Саркози, германския канцлер Ангела Меркел и председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер са изпратили общо писмо до президента на САЩ Барак Обама с предложение за  затваряне на суаповете за кредитно неизпълнение. Според новинарската агенция Reuters това предложение ще се проучи от страните в G20, без да се уточнява, кога ще има ясен отговор на запитването. В публикацията се подчертава,че европейските лидери от месеци винят спекулациите с CDS книжа за повишаване на цената по държавното кредитиране (spreads) на Гърция, Португалия, Ирландия и Испания.

Общата ситуация на европейските финансови пазари не е розово. В началото на седмицата финансовите наблюдатели отбелязаха, че единната европейска валута се намира в най-ниската си точка от април 2006 година. Атинската фондова борса отбеляза спад в първият ден от седмицата, като затвори със загуба 1,43%.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus