Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Евробарометър: 38% от гърците в готовност да заминат, ако останат без работа

14 Юли 2010 / 09:07:04  GRReporter
1807 прочитания

38% от гърците са в готовност да напуснат града си и да заминат за чужбина или в друг град в случай, че останат без работа или имат проблем да си намерят, разкрива проучване на Евробарометър. 48% от европейците също са готови да си стегнат куфарите и да заминат другаде, ако това се наложи.

Новият доклад на Евробарометър, който беше публикуван днес анализира географската мобилност сред европейците на трудовия пазар. Според проучването най-висок процент на готовност да се преместят в друг район или държава, за да се справят с евентуален проблем с безработицата се наблюдава сред кипърците, шведите и французите (66%), а най-нисък сред португалците (31%) и българите (33%).

Интересен е фактът, че в сравнение с проучване направено през месец септември 2005 г. процентът на гърците, които заявяват, че са готови да се преместят в друг град или държава е паднал от 67% на 38% за пет години, което е най-голямата разлика в тенденциите сред гражданите на европейските страни. Намалял е като цяло процентът на европейците, които биха желали да се преместят да живеят и работят в друга европейска държава различна от тяхната – спадът е от 66% на 48%.

Докладът на Европейската комисия актуализира и информацията за промяната на тенденциите сред европейците да живеят и работят в друга европейска държава. Общо 2,3% от тях живеят и работят в други европейски държави, които не са техните родни. „Правото да живееш и работиш в друга европейска държава е една от основните свободи, но съвсем малко хора се възползват от това” каза Лазло Андор, еврокомисар по темите за заетостта. „Трудовата мобилност може да помогне да се намали безработицата като напасне хората на съществуващите работни места. Европейците осъзнават този факт, но въпреки това се затрудняват да пътуват из Европа за работа. Затова ние искаме да ги улесним да станат по-мобилни и сме си го поставили като приоритет в стратегията за Европа 2020” допълни г-н Андор.

Според повечето европейци трудовата мобилност е добра за икономиката, трудовия пазар и за всеки един поотделно, но не и за семейството като цяло. 10% от европейците казват, че са живели и работили в чужбина, а 13% са получили образование или са били на специализация в чужбина. 34% от тях считат, че е по-лесно да си намерят работа в чужбина, отколкото у дома. Факторите, които влияят на взимането на решение за работа в чужбина са мисълта за това къде ще живееш, ако заминеш, научавнето на езика, как ще си намери работа съпруга или съпругата, мехнаизма на завръщане.

Категории: ОбществоАктуалнобезработица трудова мобилност Евробарометър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus