Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Евентуална разхерметизация може да разгадае мистерията на полет MH370

19 Март 2014 / 08:03:58  GRReporter
3487 прочитания

Вече 11 дни световната авиация се опитва безрезултатно да намери отговор на загадката с изчезналия Боинг777 на Малайзийските авиолинии. Много са аналогиите със случая със самолета на Кипърската компания "Хелиос", който се разби край Атина през 2005. Затова потърсихме експертното мнение на капитан Янко Стоименов, бивш главен пилот на "Хелиос", с когото разговаря Мария Спасова.

- Г-н Стоименов, какво е общото и различното в случаите с изчезналия Боинg 777 на Малайзийските авиолинии, който вече 11 дни не може да бъде открит и катастрофата на Боинга на кипърската компания “Хелиос” през 2005 край Атина?

- Този случай е много интересен. В него има много общи елементи с фаталния полет 522 на Хелиос. И в двата случая е загубена връзка с екипажа на самолета, и тук също е възможна загуба на контрол върху самолета от страна екипажа по някаква причина.  Ако го сравним със случая на катастрофиралия самолет на кипърската компания “Хелиос”, различното е, че той се е отклонил от предварително планирания маршрут. Този маршрут е заложен в компютъра и самолетът нормално трябва да го следва, дори и екипажът да излезе от строя по някаква причина. Ако приемем, че на борда се е случило нещо, което е изкарало от строя екипажа и пътниците в този модерен самолет, на етапа на който се е намирал - един час след излитане, той би трябвало да следва дестинацията си и да завърши по начина, по който завърши самолета на “Хелиос” след изразходване на горивито на борда и спирането на двигателите. В случая обаче има отклонение от маршрута и това е съществена разлика.  Това не може да стане без външна намеса. Отклонението може да се извърши, ако бордният компютър е бил пре-програмиран или се подадат  директни команди към автопилота, или ако просто се изключи автоматиката и се премине на ръчно управление, но всичко това изсква човешка намеса с висока компетентност по отношение на този тип самолет. Очевидно, това би могло да бъде само резултат на умишлено действие. Ако то е направено от пилотите в следствие на аварийна ситуация, то няма никаква индикация за това. Няма сигнал за бедствие, няма никакъв код на транспондера, който прави връзката със земята  за да подскаже, че този самолет се намира в бедствие, в авария, в загуба на радио връзка, или е обект на терористични действия. Защото за тези три ситуации има три различни кода, които пилотите могат да използват. Както и при “Хелиос” има загуба на връзка с екипажа. Всъщност, ние и до ден днешен не знаем какво точно е станало на борда на самолета на “Хелиос”, защото няма данни, а разследването завърши със спекулации какво се е случило. И с Малайзийския Боинг, всичко, което се изказва сега е спекулация. Както и при “Хелиос”, инцидента се политизира и на преден план са политици, а не експерти. И тук веднага се прави връзка с екипажа и целенасочено фокусът се измества към детаили, които могат да послужат като платформа за прехврляне на вината върху човешкия фактор, което е много удобно в такива случаи.

- Наистина разследването в момента е фокусирано върху двамата пилоти. От това, което до момента се знае за тях, има ли нещо странно и необичайно, което да ви прави впечатление?

- Не познавам в детайли историята им, но много се подчертава факта, че в някакъв момент те не са искали да летят заедно.  Това беше и едно от обвиненията в случая с “Хелиос”, въпреки че нямаше доказателства за това твърдение. Не зная дали и тук има някакви доказателства. В една голяма компания, където има стотици пилоти, не се очаква всички да имат сходни характери. Но говорим за професионалисти, на които една такава разлика в характерите не им пречи да управляват толкова сложна техника на безопасно ниво. И в управлението на една държава има хора, които не понасят други хора, но това не означава, че държавата отива към катастрофа. Това са доста прибързани заключения. Естествено, че ако трябва да летиш 15 часа в една кабина с някой, предпочиташ да има за какво да си говорите и извън професионалните задължения. Също така, абсолютно нормално е един пилот да има вкъщи Flight Simulator - аз също имам такъв и обичам от време на време да си играя с него.

- Възможно ли е един толкова голям самолет като Боинг777 да се приземи успешно на някакво летище - гражданско или военно, или на някаква територия, и това да остане в тайна вече 11 дни?

Категории: MH370 Боинг777 изчезнал самолет Малайзийски авиолинии кипърската компания Хелиос Гръцки борд за разследване на авиопроизшествията Янко Стоименов
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus