Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Евакуират туристи на остров Самос заради пожар

03 Август 2010 / 10:08:00  GRReporter
1823 прочитания

 

Силни пожари  принудиха туристи на остров Самос да прекъснат лятната си почивка и да напуснат хотелските стаи. Пожарите избухнали в късния следобед в понеделник в  местностите Маратокабо и Лимионас бързо се разрастнаха и полицейски и военни сили на острова се принудиха да евакуират пристигналите на почивка туристи. В акцията се включиха и превозвачи с туристически рейсове. До момента жертви от огненото бедствие няма.

Пожарът обхванал двете местности на острова образува няколко огромни огнища, които до вечерта се разпростряха на дължина близо 7 км. За бързото разрастване на огъня допринесе силният вятър. На места той превиши дори 7-ма степен по скалата на Бофорт. Ситуацията достигна най-критичната си точка късно вечерта, когато, в районите на селата  Маратокамбо и Карловаси огънят стигна чак до къщите на жителите. Застрашени бяха и първите къщи на село Воцалакя.

За разлика от  пожара  избухнал преди няколко дена на острова, този път в пламъците на огъня попадна не земята, а дърветата. Образувалите се огромни кълба огън направиха  локализирането на активните огнища по-лесно, но и невъзможно използването на самолети водоносачи. Вместо тях спасителите се принудиха да използват хеликоптери.  Борбата с огъня трая цяла нощ. В нея участваха  26 пожарникари, 13 пожарникарски коли, 88 човека от пехотинския отдел,  50 доброволци и 4 хеликоптера.

В момента пожарът е овладян в по-голямата си част, а активни продължават да бъдат само две огнища. Въпреки, че горящ огън няма пожарникарските екипи остават на място поради страх от нови запалвания.

Под контрол са и пожарите, които избухнаха вчера в горските райони на Порто Гермено, а също и пожарът, избухнал в следобедните часове в Аркалохори, в Ираклио на  Крит. В погасяването на пожара участваха 12 пожарникари, 4 пожарникарски коли, 1 пехотински отдел и 1 хеликоптер.  

 

Категории: пожар Самос остров Маратокабо Воцалакя пожарна пожарникари актуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus