Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eurostat оспорва гръцкия първичен бюджетен излишък за 2013

09 Февруари 2014 / 13:02:21  GRReporter
1415 прочитания

Немският Зюддойче  Цайтунг публикува интервю с шефа на Евростат Валтер Радемахер, озаглавено „Добри сметки от Атина” и с подзаглавие  „Генералният директор на Евростат опровергава  изявление на гръцкото правителство, че страната е постигнала през 2013 за първи път отново бюджетен излишък. Достоверни цифри ще има чак в края на март, така че всичко е чиста спекулация” . Радемахер смята, че изявленията за успеха на гръцкото правителство за положителните  числа за бюджета  за 2013 са хипотетични.

www.7imeres.gr

„Още няма устойчиви числа за дефицита и за размера на дълга за 2013” заяви Радемахер, пояснявайки, че данните още се събират и това ще продължи до края на март,. А дотогава всички числа, които се обявяват са спекулативни.

„Ръководителят на Евростат опровергава така  косвено министър-председателя на Гърция Андонис Самарас”, смята вестникът, допълвайки, че "консервативният ръководител на правителството е обявил  в  парламента, че Гърция е постигната през 2013 за първи път от години първичен бюджетен излишък в размер на над един милиард евро”.

Радермахер допълни още,че годишният баланс може да бъде направен само когато са налице всички елементи за всички четири тримесечия и четвъртото тримесечие е особено важно, тъй като в края на годината се плащат дължимите данъци и други сезонни плащания. Този годишен баланс все още не е възможно да бъде направен, пише вестникът. „Ние все още нямаме данните за четвъртото тримесечие на 2013” казва Радемахер.

Той пояснява, че службата му работи независимо от политическите надежди. „Не пресмятаме числата както бихме искал гръцкият премиер Самарас, а по силата на действащите закони и стандарти. Отбелязваме политическите желания. Това е всичко” казва той.  В края на март Евростат ще изчисли официалния нов дълг. „Тогава ще публикуваме числата, на които можем да се базираме. Това са данни, които са устойчиви” допълва Радемахер.

Причините за преждевременните изявления са политически

„Фактът, че Самарас все пак вече обяви числа се дължи на трудната политическа ситуация” коментира  репортерът, като посочва , че  „за коалицията на социалистите и консерваторите е наистина  важно за тяхното оцеляване а могат да покажат успехите си по пътя към изхода от драматичната криза” и обяснява, че „така нареченият първичен излишък в бюджета, в който не се включват нито разходите за погасяване на дълга, нито например милиардите евро за рекапитализация на банките, е предпоставка страните от еврозоната и евентуално МВФ  да са готови да продължат да помагат на задлъжнялата страна след средата на 2014”.

Представителите на торйката, www.toxrima.gr

Според изданието, обсъжда се трети пакет помощи, който би могъл да предвижда нови заеми и / или улеснения за погасяване на дълга. „Без новини за успех, няма да  никакво финансово облекчение” се казва в статията. В допълнение, политическата опозиция  би могла да закрепи окончателно преднината си и да наложи нови избори, се казва в анализа на вестника.

Връзка с изборите

„Алексис Ципрас, водач на левицата,иска предсрочни парламентарни избори. Коалицията му води пред правителствената коалиция и би могла на евроизборите да победи. Самарас отхвърля нови избори” се отбелязва във вестника.

Това, че положението е много трудно, се потвърждава и от средите на тройката, продължава статията и твърди, че експертите, които на място проверяват дали се осъществяват реформи и дали се постигат бюджетните цели, си тръгват от Атина от есента на 2013 отново и отново без да коментират. Последният доклад на тройката се базира на числа от юни 2013.

Андонис Самарас, www.neolaia.gr

Заплахи за нова фалшификация на данни

Числата, които Гърция декларира пред  Статистическата служба, са събрани от местните власти.  В условията на Европа се предвижда, че  всяка държава произвежда на собствена отговорност данните си, заявява Радемахер и добавя, че Евростат проверява процедурата както и  по-големите суми и сделки.

Ако се открият фалшификации, съществува заплахата от сериозни наказания както срещу държавата, така и срещу конкретни лица. „Не сме просто доверчива и любезна институция,от 2010 разполагаме със значителни възможности за контрол и заверка” подчертава Радемахер.

Той допълва, че в Атина пресмятат по различен начин нещата. „Ние пресмятаме и публикуваме дефицита на базата на критериите от Маастрихт, в Атина говорят за първичен излишък” пояснява той. „Договорът от Маастрихт предвижда да се описват всички финансови данни, както и капитализацията на банките. Бюджетът, напротив,е показател дали държавата упражнява дисциплинирана финансова политика, дали за лихви харчи по-малко отколкото събира.Тази дисциплина трябва да докаже г-н Самарас. Числата, от които се нуждае за това, се включени обаче между онези, които все очакват сътрудниците на Радемахер” завършва публикацията.

Министерството на финансите: тройката слага печата си на гръцките параметри

Според държавната телевизия първата реакция на изявленията на шефа на Евростат е дошла веднага след публикуването на становището му.Високопоставен представител на Министерството на финансите отбеляза, че Гърция пресмята финансовите си параметри по същия начин както предвижда методологията на ЕС. Той е подчертал също така, че самата тройка подпечатва параметрите, които Гърция обявява, и като следствие на това неможе да бъде поставян въпросът за различен начин на пресмятане.

 

Категории: Валтер Радемахер Евростат първичен бюджетен излишък тройка Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus