Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eurostat очаква 10% по-висок външен дълг след преизчисляването на дефицита за 2009

18 Октомври 2010 / 10:10:14  GRReporter
1941 прочитания

С 10% очакват да се покачи външния дълг на Гърция след като в края на тази седмица, когато Европейската статистическа служба Eurostat ще излезе с официално съобщение за окончателната стойност на гръцкия бюджетен дефицит. По първоначална информация дефицитът ще достигне между 15,2% и 15,5% от БВП за 2009 година, като в началото на 2010 неговата стойност бе определена на 12,6% от БВП, а по-късно преизчислена от европейската статистическа служба на 13,8% от БВП. Външният дълг пък за 2009 ще се преобразува от 115% от БВП на 125% от БВП.

Новото раздуване на бюджетния дефицит ще обърка плановете на социалистическото правителство на ПАСОК, което на 18 ноември трябва да гласува нов вариант проектобюджета за 2011. Специалистите оценяват, че преизчисленият дефицит автоматично ще натовари резултатите и за 2010 година и икономическият план за 2011 ще трябва да променен, така че да се компенсира добавената разлика. С други думи прилагането на нови мерки за намаляване на разходите и липсите в бюджета са неизбежни и гърците ги очакват допълнителни съкращения, дори по-строги от тези приложени в последната година.

Изчисляването и преизчисляването на злополучния гръцки бюджетен дефицит се оказа наложително, след като европейската статистическа служба започна да изважда наяве различните трикове, които  гръцки правителства са използвали, за да намалят счетоводно (но не реално) данните за развитието на иконоиката на страната. Трите основни причини за преизчисляването на дефицита в периода между 2006-2009 година са скритите харчове на хиляди държавни предприятия, които работят на загуба от години, неоправдано високите разходи по регионалната администрация и органите за местно самоуправление, както и swap-сделките с Goldman Sach през 2001 година.

Според гръцкото издание Нафтемборики правителствата в последните поне 12 години са използвали различни финансови машинации, така че да представят изкуствено балансирани финанси, докато реалният размер на дефицита расте. Дълги години в състава на бюджета са били изключвани разходите по пенсионните фондове, финансирането на общините и други 1500 държавни организации. Те са били записвани в брутния държавен дефицит, но не и в бюджетния. За да гарантира финансирането на много държавни организации, правителството ги е превърнало в акционерни дружества и когато те са имали нужда от допълнително финансиране, държавното управление е прибягвало до увеличаване на капитала.

Друга позната практика е вписването със закъснение на някой приходи и разходи, така че бюджетът за текущия период да отговаря на изискванията, а дефицитът се пренася за бъдещ период. По време на последното управление на Нова Демокрация разходите за въоръжение не са били вписвани нито в бюджета, нито във външния дълг, а само като доставка на материали. След преразглеждането на данните от Eurostat , тази практика е била преустановена и разходите от държавното въоръжение са били включени отново в бюджета.  

Капитализирането на лихвите, които се отнасят до разходите в бюджета и превръщането им  в заем също се е оказало бързо решение за държавното управление, което в дългосрочен план е помогнало за увеличаването на външния дълг. Когато държавата не е могла да плаща лихвите по теглени заеми, ги е капитализирала в нови облигации, което не се е отразявало на бюджетния дефицит, но е товарило външния дълг.

И докато в Атина се уточняват последните детайли около стойността на дефицита за 2009 година, в Брюксел заседава съветът на финансовите министри от Европейския съюз Eurogroup и Εcofin, на който присъства и гръцкия министър нафинансите Георгиос Папаконстантину. На съвещанието той ще представи доклад за развитието на местната икономика, като се очаква да се проведат и технически дискусии за удължаване на срока за изплащане на заема по Меморандума за финансова помощ, отпуснат от страните от еврозоната и Международния валутен фонд. Според съобщенията на Европейската комисия, Европейската централна банка признава, че фискалната консолидация на Гърция се прилага стриктно, но все още има опасения как ще се отрази преизчисляването на бюджетния дефицит за периода 2006-2009.

Категории: ИкономикаПазари бюджет дефицит гръцки външен дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus