Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Εurostat: Държавният дефицит на Гърция е 14,2% от БВП

06 Април 2010 / 11:04:51  GRReporter
2037 прочитания

Неотчетени разходи в размер между 3,2 и 3,4 милиарда евро откриха представителите на Европейския статистически институт Εurostat след проверка, извършена в дните преди Великден. Допълнителните разходи (основно задължения натрупани в здравния сектор) представляват около 1,5 % от БВП и променят за пореден път картината на публичния дефицит от края 2009 година. По данни на  Министерството на финансите в края на миналата година неговата стойност е 12,7% от БВП, а с новооткритите задължения държавният дефицит ще нарасне на 14,2% от БВП.

От Министерството на финансите настояват, че дефицитът е не по-висок от отчетените 12,7% от БВП и допълнителните разходи са оправдани и покрити със съответните приходи в държавната хазна. Според икономическите наблюдатели обаче, ако правителството на ПАСОК не успее да защити това твърдение и реалната стойност на държавния дефицит се увеличи, гърците могат да очакват още по-строги допълнителни икономически мерки.  

Финансовите неволи на Гърция са повод и за посещението на специална комисия от Международния валутен фонд (МВФ)  в средата на тази седмица. Комисията  ще остане в Атина за две седмици и ще предостави техническа помощ на правителството за повишаване ефективността на в събирането на държавните приходи. Консултантите от МВФ ще проследят изпълнението на Бюджет 2010 и първите резултати от прилагането на Програмата за стабилност и развитие. И двете финансови програми имат за основна цел намаляването на държавния дефицит. Крайната задача на социалистическото правителство е  2012 година да приключи с публичен дефицит под 3% от БВП. Специалистите от международната финансова организация ще направят проверка и на хода на реформите в данъчното и здравно-осигурителното законодателство, които са два от най-проблемите сектори в държавното управление. „Черната дупка” в бюджета на социално-осигурителните фондове и неефективността в данъчната система са две от основните причини за задълбочаването на държавния дефицит и външния дълг на Гърция.

Последното подобно посещение на представители на МВФ е било по покана на предишното правителство на Нова демокрация преди около пет години. Гръцки икономисти твърдят, че почти нищо не се е променило след последното посещение. Част от препоръките на МВФ са включвали промяна в начина на събиране на задълженията към държавата, съкращаване на държавната администрация, промяна в начина на извършване на планирани данъчни проверки, подобряване на системата за събиране на информация към Сметната палата. Преди пет години неизплатените задължения към държавни институции (данъчни, здравно-осигурителни каси и др.) са били в размер на 18 милиарда евро, днес тези несъбрани приходи надвишават 30 милиарда евро. Вместо съкращения в държавния сектор за пет години управление, правителството на Нова демокрация е назначило около 50 хиляди нови държавни служители. Гръцките икономически наблюдатели отбелязват, че без промяна или подобрение са останали и методите за провеждане на данъчна проверка. Също така в края на миналата година на практика се доказа, че данните за финансовото състояние на страната на Сметната палата са коренно различни от тези, предоставени от Банката на Гърция. Пренебрегването на препоръките на МВФ от преди пет години, изправя Гърция пред още по-големи финансови трудности днес.

В същото време за Гърция става все по-трудно да намира начини да се кредитира от международните пазари. От Агенцията за управление на държавния дълг съобщиха, че правителството е взело решение да пусне гръцки държавни облигации в долари, които ще са предназначени за инвеститори от САЩ и Азия. Според публикация на Financial Times разпространяването на гръцките облигации на международните пазари ще се извършва от инвестиционната посредническа агенция Morgan Stanley. В средата на април министърът на финансите Георгиос Папаконстантину ще направи официални посещения зад океана и в някои азиатски страни в подкрепа на разпространението на гръцките ценни книжа. Гръцкото правителство очаква да акумулира между пет и десет милиарда евро, които трябва да покрият кредитните нужди на страната до края на май тази годуина.

Категории: ИкономикаПазариМВФЕвростат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus