Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Епохата на джиповете приключи. Засега

14 Декември 2010 / 22:12:42  Виктория Миндова
1939 прочитания

Епохата на джиповете приключи. Сега купуват мощните луксозни коли само тези, които наистина имат много пари и могат да си го позволят. Всички останали се задоволяват с автомобили до 1600 кубика. Това бе заключението ми от разговора с Арис Хиотелис, мениджър в представителството на Nissan Autо Praxis на булевард Сигру в столицата. Интересът към развитието на автомобилния пазар беше предизвикано след съобщението, че известен бизнесмен от сектора на вноса и търговията с автомобили сложи край на живота си в началото на тази седмица. Трагичната вест първи оповестиха от вестник Имерисия като в кратката статия по случая се споменава, че причината може да се крие и в сериозни финансови трудности на компанията. GRReproter се зае да проучи проблемите на реалния бизнес с вноса и търговия на коли.

В особено тъмни краски описа ситуацията на автомобилния пазар председателят на Асоциацията на търговците и вносителите на автомобили Апостолос Петимезас. Неговите очаквания са, че за 2010 година общият брой на новите продадени коли няма да надхвърли 165 хиляди, което е значително по-малко от 2009 година, която завърши с приблизително 230 хиляди продадени нови автомобили. „Най-лошата от последните четиридесет години се оказва 2010 за търговците на автомобили. За последните две години пазарът се сви с над 60 на сто, а само тази година около 20 хиляди работни места, свързани с търговията и поддръжката на автомобили в Гърция бяха загубени”.

Апостолос Петимезас подчерта, че проблемите в сектора са много и личните грижи неведнъж са свързани с неволите в бизнес начинанията. По този начин той избегна да отговори пряко на въпроса около трагичния случай от началото на седмицата, но остави да се разбере, че финансовите неволи могат да са основна причина за трагичната смърт на неговия колега.

Доста по-позитивно прозвуча обаче Арис Хиотелис от Nissan Autо Praxis. „Минаха времената, когато мерцедеси, джипове и поршета се продаваха като топъл хляб. Тази криза ни е нужна, защото пазарът ще стане по устойчив и здрав”. Според наблюденията му първият удар в автомобилната търговия е дошъл с настъпването на световната криза през 2008 година. След това показателите са се отправили стремглаво надолу. В момента компаниите на пазара работят със 70 на сто по-нисък оборот от този, познат през периода 2006-2007 година. Независимо от това установените представителства в страната продължават да действат и не са заплашени от фалит.

Повечето предприятия в сектора, които са приключили дейност в този период не са имали стабилна основа. „Като всяка друга работа и търговията с коли иска постоянство, високо качество на услугата и партньорство с клиента – само така можеш да задържиш бизнеса жив”. Той не отрече, че съкращения на разходите, по-гъвкав мениджмънт и дори съкращения на персонала са неизбежни, но нещата не са толкова трагични, колкото се представят.

Хора, които ще купуват коли, апартаменти, дрехи и други стоки винаги ще съществуват, просто в момента са наплашени, подчертава автомобилният дилър. Той заяви, че икономическата криза се преекспонира в медиите, което неизбежно се отразява на психологията на потребителя. Друга пречка на пазара е отпускането на кредити и лизинги от банките. Арис Хиотелис каза, че проблемът не е толкова в липсата на ликвидност или с други думи, защото банките нямат пари, а в това, че не ги дават. Заемите не са толкова достъпни, колкото преди две години. Например за отпускане на заем на чужденци, финансовите институции задължително искат за гарант гръцки гражданин.

Не на последно място бизнесменът отбелязва е, че с влизането си на власт в края на 2009 година правителството на ПАСОК оттегли правото на рециклиране на старите автомобили, който бе сериозен стимул в решението за покупка на нова кола. Тази седмица парламента гласува със закон връщането на рециклирането, което се прие радушно от търговските представителства в страната. Според представителят на Асоциацията на търговците и вносителите този закон в съчетание с новите и по-справедливи пътни данъци ще донесат ръст на пазара от поне 25 на сто за 2011 година. 

Към GRR Hot 15
grr hot 15
Категории: ИкономикаКомпании автомобилен пазар криза Nissan Autо Praxis джипове мерцедеси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus