Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Енергиен меморандум ще подпишат Гърция, Кипър и Израел

06 Март 2012 / 17:03:54  GRReporter
1278 прочитания

Меморандум за сътрудничество в областта на електроенергетиката и природния газ се готвят да подпишат Гърция, Кипър и Израел в края на месеца. Според гръцкия министър на околната среда и енергетиката Георгиос Папаконстантину той ще засяга възможностите за свързване на елетрическите мрежи на трите страни, както и перспективата за сътрудничество във връзка с преноса на природен газ през Гърция до Европа от находищата, които бяха открити или предстои да бъдат открити в района на Източното Средиземноморие.

Георгиос Папаконстантину заяви, че на последната среща на министрите на енергетиката на страните-членки на Европейския съюз е била обсъдена възможността за създаване на трети полюс за снабдяване с природен газ, освен от Русия и района на Каспийско море.

В същото време тече подготовката около започването на сондажи за откриване на въглеводороди – нефт и газ в Егейско и Йонийско море, както и в континентална Гърция за откриването на нови енергийни източници. Министерството на околната среда и енергетиката очаква предложения за извършването на изследвания в районите на залива в Патра, Катаколо и Йоанина до края на юни. В началото на юли ще започне конкурсът за концесионните договори за провеждането на сондажи в 10-12 райони в контеиненталната част на страната.

Още през април ще бъдат обявени имената на компаниите, които ще проведат сеизмични изследвания в Йонийско море и района на юг от остров Крит, които ще бъдат последвани от нов кръг концесионни договори за около 15 морски терени.

Според заместник-министъра на енергетиката Янис Маниатис още през идващия октомври ще стане ясно какви са залежите на природни ресурси, с които разполага Гърция. Стремежът на правителството е още в края на тази или началото на следващата година в някой от районите, които са включени в международните конкурси да бъде инсталирана сондажна площадка.

Общо осем от най-големите в света компании за сондажи от САЩ, Норвегия, Франция, Англия и Германия изразиха желанието си да проведат сеизмични сондажи в Йонийско море и Крит. Източници от министерството на енергетиката заявиха, че интересът от тяхна страна е значителен успех за Гърция и инвестиционния климат в страната. Разходите за изследванията  ще се покрият от фирмите, които ще бъдат избрани от комисия в рамките на министерството. След това те ще продадат събраните данни на петролни компании, които ще преценят дали имат интерес да започнат сондажи в конкретните райони.

Според Янис Маниатис все още не е ясна сумата, която Гърция ще получи от продажбата на резултатите от изследванията. Те ще бъдат анализирани от компаниите в рамките на 4-6 месеца, а в началото на 2013 ще се издадат концесионните договори за терените в Йонийско море и Крит.

Той каза още, че за районите на Патра, Катаколо и Йоанина са изразили интерес поне две много големи петролни компании. Конкурсът, който ще започне в началото на юли ще включва районите на Кавала, Серес, Епаноми до Солун, Гревена, Каламата, областите Еврос, Етолоакарнания, Ахаия и източната част на остров Крит.

Още през март се очаква да бъде назначено ръководството на държавната служба за природните източници на енергия. Тогава ще бъде представена цялостната карта на залежите в Гърция с цел да послужат като магнит за привличане на инвестиции.

До момента не е ясно дали ще започнат изследвания и в района на Егейско море, предвид факта, че Гърция не е определила своята изключителна икономическа зона в този район. Министърът Георгиос Папаконстантину заяви, че „изследвания за оползотворяването на енергийни източници ще се проведат навсякъде, където Гърция има суверенни права”.

Според Янис Маниатис обаче правото за откриване и оползотворяване на подобни залежи в гръцкия шелф не зависи от определянето на изключителна икономическа зона. Той смята, че тя се припокрива с шелфа до границата от 200 морски мили, както и че според международното право не е необходимо определяне на такава зона за провеждането на сондажи. 

Категории: Икономика меморандум енергетика Кипър Израел въглеводороди изследвания сондажи петролни компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus