Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Energa и Hellas Power преминават в контраатака

11 Февруари 2012 / 15:02:16  GRReporter
1739 прочитания

Ръководството на инвестиционното дружество Worldwide Energy Limited (WEL) от Дубай, което е новият собственик на Energa и Hellas Power, изглежда решено да потърси по съдебен път правата си в гръцките съдилища и Дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия. Инвестиционното дружество ще обжалва решението на регулаторните власти, въз основа на което двете енергийни компании бяха заличени от регистъра на доставчиците на електроенергия, което доведе до прекратяване на дейността им.

Общо за «нарушения и нередности на пазара» дружеството ще поиска от държавните регулаторни органи - Гръцкия електропреносен системен оператор (ДЕСМИЕ), Регулаторния орган за енергетика (РАЕ), и др. - суми, надхвърлящи 340 милиона евро.

Това заявиха на пресконференция Noe Benziane и Alan Cable, представители на WEL, който от ноември е новият мажоритарен акционер в двете енергийни компании. Те за пореден път отказаха да назоват собствениците на инвестиционното дружество и се ограничиха до това да опровергаят слуховете, че имат пряка връзка със старите собственици на компаниите.

Представителите на WEL косвено заявиха, че в затварянето на компаниите пръст има конкуренцията, и поясниха, че предвид либерализирането на енергийния пазар чрез продажбата на топло- и хидроелектрически централи на Държавната електрическа компания (ДЕИ) някои са се уплашили, че двете компании биха могли да се сдобият с такива централи или да подпишат договори за дългосрочно сътрудничество. Това би намалило себестойността на продукцията им и би им дало възможност да се разраснат още повече, след като щяха да имат и онези 200 000 клиенти, които днес поради отстраняването на двете компании от пазара са се върнали при Държавната електрическа компания (ДЕИ).

«Не е случаен фактът, че сигналът за нелегален пренос е подаден до властите от швейцарската RGL, която е напуснала Гърция, не е вписана в регистрите на доставчиците, а извършва само търговия и на практика няма бизнес интереси в страната», заявиха представителите на WEL, като намекнаха, че швейцарците са действали от името на някой от конкурентите, който не иска да се появи на сцената.

В интервюто участваха и юрисконсултите на WEL, Гликерия Сиути (работила като юридически съветник на бившия премиер Георгиос Папандреу) и Николаос Николинакос, които отбелязаха, че са задействани правните процедури за връщането на лицензите на дружествата, за да бъде след това открит пътят за искане на обезщетенията.

Те смятат, че първата реабилитация е дошла с неотдавнашното решение на Държавния съвет, което прие искането на двете енергийни компании. Решението се изразява във връщането на 80 милиона евро на двете дружества от страна на Гръцкия електропреносен системен оператор.

Като се има предвид, че задълженията на двете компании към Гръцкия електропреносен системен оператор за закупуване на електрическа енергия възлизат на 60 милиона евро, решението на Държавния съвет обръща претенциите на държавния орган и той става автоматично длъжник на двете дружества.

На журналистически въпрос дали не би следвало тези пари да се върнат на потребителите, а не на компанията, представителите и юрисконсултите на WEL избегнаха да дадат конкретен отговор, като казаха, че първо трябва да се види какво точно съдържа решението. Според информации обаче, такъв въпрос няма да бъде поставян.

Представителите на WEL повториха, че касовата наличност на компаниите надхвърля 73 милиона евро и е достатъчна да покрие всичките им задължения, като данък сгради, общински такси и други задължения. Вече е подадено искане до съдебните власти да бъдат деблокирани запорираните сметки на дружествата, да бъдат платени сумите и да отпадне и обвинението за злоупотреба със средства в ущърб на държавата.

Освен това те подчертаха, че двете дружества имат допълнителни искания за 135 милиона евро от пазара, отнасящи се до суми, които са фактурирани, но не са събрани от клиентите им.

Припомняме, че в заключението на прокурора и председател на Агенцията за борба срещу легализирането на приходи от престъпна дейност Панайотис Николудис, се посочваше, че двете дружества са получавали парите за доставка на електрическа енергия, но вместо да ги предават на Държавната електрическа компания (ДЕИ) и Гръцкия електропреносен системен оператор (ДЕСМИЕ), парите са стигали до банкови сметки в Швейцария. Представителите на WEL подчертаха, че сметките в Швейцария са напълно законни, не принадлежат на никое юридическо лице, а тъкмо обратното – това са сметки на двете дружества.

Също така те потвърдиха, че WEL е инвестиционно дружество от затворен тип със седалище в Дубай, което търси инвестиционни възможности в областта на енергетиката, и смятат, че въпреки нарушенията на гръцкия пазар страната предлага динамични възможности, като се има предвид и либерализирането на пазара.

Дори те не са очаквали, че в рамките на три месеца от инвестицията им ще им върнат 80 милиона евро.

Категории: инвестиционното дружество Worldwide Energy Limited Energa Hellas Power обезщетения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus