Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Емирът на Катар купи шест гръцки острови

05 Март 2013 / 14:03:47  GRReporter
2169 прочитания

Емирът на Катар Хамад бин Халифа ал Тани купи остров Оксия в Йонийско море, заедно с пет по-малки островчета, които принадлежат на архипелага Ехинадон. Общата цена на тези имоти е приблизително 8,5 милиона евро. Те са били частна собственост, върху която община Итаки в Йонийско море има само административна роля. Оксия има площ от 4200 декара, за които арабският магнат е платил 4,9 милиона евро. Останалите пет по-малки острови имат обща площ от 1600 декара и са били продадени за общо 3,5 милиона евро. Оксия има площ от 4200 декара, за които арабският магнат е платил 4,9 милиона евро. Останалите пет по-малки острови имат обща площ от 1600 декара и са били продадени за общо 3,5 милиона евро.

Кметът на Итаки Янис Касианос заяви пред телевизия Мега, че емирът иска да купи по един остров в Йонийско море за всичките си 24 деца. Те са от три брака и има общо единадесет синове и 13 дъщери. Тази информация все още не е потвърдена, но гръцките медии предават, че Халифа ал Тани от години посещава йонийските острови. Според Касианос емирът е обещал, че ако преминат плавно сделките за закупуване на островите, ще инвестира около седем милиона евро за създаването на мрежа за пренос на вода за битови нужди от залива Астакос до островната верига.

Новината за продажбата на островната верига се прие със смесени чувства в Гърция. Някои наблегнаха на възвръщането на инвестиционния интерес, други приеха оповестяването на сделката като  разпродажба на гръцката земя. Сайтът за еко новини и развитие econews.gr избра да съобщи новината с ироничното заглавие “Обединените арабски острови на Йонийско море”. Кметът на Итаки подчерта, че продажбата на островите няма държавно участие и имотите изначално са били частна собственост. Малките островни площи много често се закупуват главно с инвестиционна цел, а не за създаването на личен оазис. Въпреки че по-голямата част от архипелага Ехинадон е под защита, част от островите могат да бъдат застроени.

Междувременно правителството обяви, че в Атина ще се създаде Гръцко-катарски инвестиционен фонд. Той ще е с начален капитал от един милиард евро и неговото създаване бе договорено при последната среща на премиера Андонис Самарас в Катар този януари.

Главният изпълнителен директор на Катар Холдинг, Ахмад Ал Сагед ще се срещне със заместник-министъра на икономиката Нотис Митаракис, който отговаря за международните инвестиции. Двете страни ще разгледат поредица от инвестиционни проекти в областта на туризма, енергетиката, недвижимите имоти и селското стопанство. Бизнесмените от Катар проявяват сериозен интерес за участие в приватизационната програма на Гърция. Катар вече веднъж бе кандидат за приватизацията на бившото летище на Атина в квартала Елиникос, но малко по-късно се оттегли под предлога, че пред сделката съществували твърде много бюрократични затруднения. Файненшъл таймс предава, че емирството проявява интерес към закупуването на петзвездния държавен туристически комплекс Астера в района Вулягменис. Същото издание отбелязва, че Катар разглежда възможността да купи целия дял на Националната банка на Гърция в турската Finansbank.

“Оползотворяването на публична собственост не само ще донесе приходи в държавната хазна, но и ще промени в положителна посока инвестиционния климат в страната, от което имаме голяма нужда”, коментира икономистът Хараламбос Гоцис.

Категории: ИкономикаПазари Катар инвестиции емират Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus