Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Електронни карти вместо касови бележки, въвеждат нови апарати

28 Септември 2010 / 14:09:21  Виктория Миндова
2162 прочитания

Вместо да събират касови бележки, в най-скоро време гърците ще се сдобият с карти за отчитане на покупките. Те ще са електронни и ще са съвместими с вече съществуващата  технологична база на пазара за плащане с кредитни и дебитни карти. Вместо да се събират касови бележки от всяка извършена търговска операция, всичко ще се записва в електронен вариант на името и Булстат-а на съответния гражданин. В търговските обекти пък се очаква да вкарат нови касови апарати, които ще са пряко свърза и с банковата система и базата данни на Министерството на финансите. Нововъведенията ще  улеснят отчетността за движението на пазара и държавното управление ще има своевременна и актуална информация за събирането на приходи от ДДС. Министерството на финансите все още обсъжда начина по-който ще бъдат приложени промените, като финансовият министър Георгиос Папаконстантину не се обвърза с крайна дата за тяхното въвеждане.

В официална среща между Георгиос Папаконстантину, министъра на развитието и конкурентостта Михалис Хрисохоидис  и представителите на Съюза на гръцките банкери се взе решението да се образува една нова институция, която ще замени досегашната Каса за подпомагане на малкия и среден бизнес. Важността на преобразуването според държавните представители е, че новата Каса за бизнес развитие ще дава както гаранции за предприятията в страната пред банките, така и самата тя ще отпуска преференциални заеми за повишаване на ликвидността на пазара. Касата ще използва европейски пари по Националния договор за стабилност и развитие (ЕСПА), като до края на 2011 година се очаква да бъдат усвоени два милиарда евро. Общият бюджет на новата институция до 2014 предвижда да вкара в гръцката икономика шест милиарда евро.

Освен образуването на новата каса за бизнес развитие, банкерите и правителството оповестиха подписването на Договора за ликвидност. С него правителството ще се опита да гарантира, че финансирането, което гръцките банки ще получат в резултат на държавните гаранционни облигации от 25 милиарда евро, ще отидат за кредитиране на местната икономика и гръцките домакинства. Председателят на Националната банка на Гърция и Съюза на гръцките банки Василис Рапанос заяви, че финансовите институции в страната са готови да дадат пълно сътрудничество на правителството в опитите им да засилят ликвидността на пазара. Той увери, че банковата система в Гърция е в отлично състояние, което бе доказано и от стрес-теста през лятото и ако се наблюдава спад в потреблението, то това се дължи на икономическата криза.

Правителството поиска също така банките да обърнат специално внимание на предприятията и едноличните търговци, които имат нужда от финансиране за погасяване на задълженията към държавата. Папаконстантину заяви, че ще се пуснат в действие преференциалните кредити по програмите за подпомагане на предприятията с финансови затруднения с гаранциите на Каса за подпомагане на малкия и среден бизнес. Тези кредити ще могат да се ползват и за погасяване на задълженията възникнали от предстоящата данъчна амнистия, която правителството планира да пусне в действие със закон до края на тази седмица. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину обърна специално внимание и на промените в данъчното законодателство, според които от първи януари 2011 година всички регистрирани търговски дружества и предприятия трябва да отворят корпоративна сметка (ако такава не съществува до момента), за  да може всички плащания над 1500 евро да се извършват по електронен път. Той призова банките в страната да улеснят процедурите по отварянето на сметки на трансферирането, за да се улесни въвеждането на данъчната реформа.

Категории: ПазариИкономика банки касови бележки касови апарати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus