Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eldorado Gold Corp ще създаде две хиляди работни места с разработване на златните мини в северна Гърция

19 Декември 2011 / 18:12:51  Виктория Миндова
2119 прочитания

Две хиляди нови работни места се очаква да се отворят в северна Гърция, след като канадската компания Eldorado Gold Corp започне да разработва златните мини на Халкидическия полуостров. Новината бе съобщена на специална пресконференция, която обяви, че European Goldfields са погълнати от златодобивната компания Eldorado Gold Corp. Стойността на сделката е 2,4 милиарда долара. Акционерите на  European Goldfields ще получат за всяка акция по 0,85 акции на Eldorado и 0,0001 долара. Така оценката на European Goldfields излиза 13,08 канадски долара за акция.

Двете компании заедно произвеждат 650 хиляди унции злато на година, а след развитието на новите инвестиции новото производство ще скочи на 1,5 милиона унции до 2015. Корпорацията ще влее около 1,5 милиарда евро в следващите няколко години, за да разработи залежите от скъпоценен метал и ще даде нов живот на западащата индустриална част на страната. Средствата на инвестицията идват пряко от Eldorado Gold Corp и в нея не са включени никакви преференциални заеми или друг тип кредити.

Eldorado в момента има общо шест рудника за злато в Китай, Гърция, Румъния и Бразилия. Управлението на компанията смята, че Гърция е стратегически важна за разширяването на компанията в Европа, въпреки икономическата криза, която преживява. „Минната индустрия и инвестиции в нея предполагат дългосрочно обвързване. Насочваме се там, където има възможности за развитие. Ние правим значителни капиталови инвестиции, които изискват дълъг срок за разработване на дейността”, заяви президентът и изпълнителен директор на Eldorado Gold Corp, Пол Райт. Той подчерта, че това е политиката на компанията във всичките й начинания в останалите страни, в които тя се е заела да разработва залежи. Райт подчерта, че неговата компания е първата от северно-американските играчи в сектора, която е влязла на турския пазар и е разработила мина още преди 20 години.

В бъдеще ние виждаме възможностите за стабилност и развитие, заяви Райт, който се позовава на опита си от Бразилия, Турция и Китай. „Ние ще намерим пътя към успеха и смятаме, че Гърция ще се справи с настоящите си проблеми. Даже по някакъв малък начини, ние също може да сме част от това възстановяване. Според нас северна Гърция дава много перспективи”. Той обяви, че в началото на 2012 правителството ще обяви нови търгове за разработване на минни залежи, в които Eldorado Gold Corp също ще вземе участие. Корпорацията си сътрудничи с една от най-големите строителни фирми в Гърция - Актор, която развива дейност и в България. На въпроса на GRReporter „Имате ли планове да развиете ваш проект в България, при положение, че вече действате в три балкански страни - Румъния, Гърция и Турция?”, Райт заяви: „Засега сме напълно заети с настоящите ни проекти”.

Сливане на European Goldfields и Eldorado Gold Corp и разработката на златните мини в Халкидики е една много добра новина, заяви канадския посланик в Атина, Робърт Пек. „Новината за стъпването на една сериозна канадска компания на гръцкия пазар е знак за доверие за бъдещето на страната и то в момент, когато се каним да отпразнуваме 70 години от началото на дипломатическите връзки между двете страни през 2012”. Пек подчерта, че тази инвестиция е една от най-големите направени в последните години и е важна за Канада, защото ще привлече световното внимание към специализацията на канадските фирми в минния сектор. Той заяви, че канадското правителство очаква и изисква местните компании, които развиват дейност, както в страната, така и в чужбина да държат високо летвата на корпоративната социална отговорност. В тази връзка, Пек даде да се разбере, че компаниите имат високи стандарти за опазване на природните регулации. Президентът на Eldorado Gold Corp Пол Райт добави, че компанията прави значителни инвестиции, които предполагат развитието на дейност в дългосрочен план и този план ще бъде гарантиран само, ако се запази качеството на производство. 

Категории: ИкономикаКомпании Eldorado Gold Corporation златни мини Халкидики Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus