Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Екзекуторът на Фатик отново в Гърция

28 Април 2014 / 12:04:38  GRReporter
1361 прочитания

Гръцката полиция се опасява, че обвиненият от българските власти за създаване и ръководство на банда за изпълнение на мокри поръчки Йосиф Йосифов - Йоско се е върнал в Гърция, за да продължи незаконната си дейност, пише гръцкият всекидневник „То Вима”.

Той бе заловен преди година в апартамент в солунското предградие Диавата след продължително разследване с участието на криминалния отдел на местната полиция и Службата за борба с тероризма. В апартамента бил открит малък оръжеен арсенал: Автомат „Скорпион”, руски пистолет със заглушител, две бронежилетки, бинокъл за нощно гледане, уред за заглушаване на мобилни телефони, маски за скриване на лицата, ръкавици, военен компас и комплект радиостанции.

Преди залавянето си Йосиф Йосифов фигурираше в списъка на търсените от Интерпол лица, след издадената през 2009 заповед за неговото издирване. Според българската полиция той е замесен в отвличания с цел изнудването на откуп, в убийство и в трафик на наркотици. В изпратената до гръцките полицейски власти заповед за издирване Йосифов е бил описан като лидер на незаконна група за трафик на наркотици и като обвинен за провеждането на обири.

След залавянето му в Диавата бяха задвижени процедурите по връщането на известния с прякора Йоско бандит в България. Както съобщават български медии, той бе екстрадиран по силата на европейска заповед за арест, но въпреки тежките обвинения за участие в престъпна група за грабежи и ръководство на група за изпълнение на мокри поръчки през февруари  тази година се оказал на свобода и веднага след това потънал в нелегалност.

В статията в „То Вима”  се посочва, че Йосифов е замесен в убийства и отвличания и като лидер на голяма мрежа за трафик с наркотици е имал връзки с турски трафиканти на хероин.  Според статията едно от основните обвинения срещу Йосифов е свързано с убийството на негов конкурент в наркотрафика през 2003 в Амстердам, на Филип Найденов – Фатик през август същата година, както и на ливанеца Фейсал Закка и на сириеца Матар ал Рулех.

 

Авторът на статията в „То Вима” пише, че Йоско е бил обвинен също за убийството на полицейски офицер в България. „На обвиненията той отвръщал, че е невинен, а българските власти са срещнали препятствия в аргументирането на обвиненията. Йосифов е бил осъждан и след това освобождаван. В същото време са се носели слухове, че е имал съмнителни връзки със съдии и полицаи”, се посочва в статията.

Разказът за дейността на Йоско продължава с отправеното му през 2007 обвинение за отвличането на хърватския гражданин Иван Може от нощния клуб „Сливнишки герой” и с обвинението, че е предизвикал умишлено автомобилна катастрофа с две жертви и трима ранени в софийско предградие през 2011.

Йосифов изчезнал от България през 2011 в посока към Гърция, без да е ясно какви престъпления е извършил в страната. След освобождаването му от ареста в България по-рано тази година гръцките власти смятат, че е много вероятно той да се е върнал отново в Гърция и затова задвижват отново полицейско разследване да бъде открит.

Категории: Криминална хроника Йосиф Йосифов-Йоско убийства трафик с наркотици Гърция Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus