Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Експерти от чужбина ще направят експертизата на Темби

08 Януари 2010 / 14:01:55  GRReporter
2110 прочитания

Свлачището на скалите се е случило в резултат на природни феномени, а не заради взривовете на скали, които се правят с цел да бъде прокаран тунел през планината близо до Темби. Това твърди фирмата „Магистрала Егео” в съобщение, което публикува заедно с консорциума за строежа на тунела. Според компанията „измерванията доказват, че вибрациите от преминаващите товарни камиони и самолети на военно-въздушните сили са много по-големи от тези, които прозивеждат дейностите за прокарване на тунелите, които се извършват на разстояние от 900 метра от мястото, където се свлякоха скалите.”

Също така от фирмата обещаха, че през следващата седмица ще внесат необходимите молби, и в момента в който се определят датите за получаване на съответните разрешителни, ще представят сроковете за изпълнение на необходимите дейности за почистването и подсигуряването на пътя през долината.

От своя страна геотехническата палата на Централна Гърция със седалище в Лариса излезе със заявление, че не е действал само един фактор, който е причинил срутването на скалите при Темби. Според геотехниците са били налице геологични, геотехнически и морфологични условия, но са спомогнали и природните феномени и човешката дейност.

Кой носи отговорността за свлачището при прохода Темби и най-вече икономическа отговорност, ще реши най-вероятно международна комисия, тъй като е явно, че по случая съществуват спорни мнения.

От фирмата „Магистрала Егео” си „измиха ръцете” като заявиха, че свлачището не е могло да бъде избегнато и се дължи на капризите на природата. Оттам уведомиха, че не са обезопасили скалите, защото им го е забранила държавата и в частност Министерството на инфраструктурата, което твърдение неофициално беше отхвърлено от министерството, пише вестник „Катимерини”.

Фирмата е трябвало да предложи друго решение и това не я оневинява, казва служител в министерството. Но вероятно съществува втори документ, към който ще се позове компанията „Магистрала Егео”, който е подписан от настоящото Министерство на околната среда. По заобиколен начин министерството на околната среда й дава карт бланш да отложи дейностите по обезопасяване на скалите поради причини свързани с опазването на околната среда.

Ако това наистина е така, ще трябва да се потърси отговорност и от министерството, продължава изказването си същият служител. Това, което остава да се уточни и разреши е - в какъв срок ще бъде възстановено движението през прохода, но и кой носи отговорност за смъртта на италианския инженер.

 

Категории: Криминална хроника свлачище Темби тунел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus